Barcelona En Comú, com a espai de transformació política feminista

Barcelona En Comú és una plataforma on les dones juguen un paper essencial. No només això, a més es considera, que en aquest canvi polític que estem vivint el paper de les dones és importantíssim. El nou ajuntament és un ajuntament feminista, amb un govern paritari, una alcaldessa dona i feminista i amb uns clars objectius per fer que Barcelona sigui una ciutat més justa en qüestions de gènere, equitativa i igualitària. Des de l'organització es vol una Barcelona democràtica que posi èmfasi en garantir el dret a la igualtat i la prohibició de tota mena de discriminació i reivindicar BComú com a un espai de transformació política feminista.

Les dones a la nostra ciutat pateixen un major empobriment material i unes condicions de vida cada vegada més dures, a causa d'una més gran desocupació de llarga durada, una presència al mercat laboral més precària, amb més parcialitat i pitjors condicions –les dones a Barcelona cobren de mitjana un 17% menys que els homes i perceben una pensió mitjana un 38% inferior a la dels homes-.
 
Durant el 2014, nou dones van ser assassinades pel sol fet de ser dones i es van interposar un total de 4.706 denúncies per lesions. El 2015, cinc dones més van ser assassinades (17 a Catalunya). Alhora, es té constància que el 29,9% de les barcelonines ha viscut una agressió masclista greu i el 10,1% de les barcelonines ha perdut la feina per agressions masclistes al llarg de la vida.

BComú considera que la violència masclista necessita un abordatge des d’una perspectiva comunitària, que tingui en compte les diverses institucions i creï xarxes i espais de suport que trenquin amb l’aïllament per respongui millor a aquests casos, col·lectivitzant i creant responsabilitats i respostes conjuntes davant la problemàtica.

Per això, des de l'arribada a l'Ajuntament, s'ha creat la Regidoria de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI, des d'on es posen en marxa polítiques clares per lluitar contra la violència masclista. Per millorar el sistema d’abordatge integral de les violències masclistes a Barcelona, s’ha dotat amb un increment de recursos d'1.3 milions d’euros per a aquest any 2016 i així, la inversió per lluitar contra la violència masclista s’acosta als 6 milions d'euros. A més, des de la Regidoria s'està elaborant un pla de justícia de gènere i es treballa en una estratègia per abordar la feminització de la pobresa. Les polítiques feministes també  suposen una lluita contra tota discriminació de les persones LGTBI i, per això, la Regidoria ha emprès un important paquet de mesures en pro de la igualtat de tracte d’aquest col·lectiu.

En el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, volem renovar el nostre compromís amb les dones i amb la ciutadania: Seguirem endavant per una Barcelona feminista i justa! Per això, Barcelona En Comú fa una crida a participar als actes de commemoració i a la manifestació que avui se celebra a partir de les 19:00 hores a la Plaça Universitat.