Barcelona en Comú ampliarà els serveis de dentista municipal per atendre 500 infants l’any

Joan Subirats i Gemma Tarafa anuncien les mesures en l'àmbit de la salut que passen per un pla de lluita contra l’addicció a jocs d’apostes, la creació d’una targeta per a persones cuidadores i l’activació d’un telèfon de suport emocional 24 hores.

Barcelona en Comú ha presentat aquesta tarda les mesures relacionades amb l'àmbit de la salut on Joan Subirats i Gemma Tarafa han anunciat que s’ampliarà el dentista gratuït per persones vulnerables a infants començant per atendre 500 infants l’any. “Volem assegurar que cada any 500 nenes tinguin accés a la salut bucodental de manera preventiva”, ha dit Joan Subirats.

Subirats ha explicat que una de les dues consultes previstes per al dentista municipal estarà a Nou Barris. “Hi haurà dues clíniques que donaran servei a 36.000 persones”, ha dit el candidat de Barcelona en Comú, que ha recordat que “un 12% de les persones no té accés als serveis bucodentals”.  El dentista per a gent vulnerable ha atès 700 persones i a 2.500 persones derivades de serveis socials des que va començar fa cinc mesos.

En aquest sentit també es pretén posar en marxa un bus per a la promoció de la salut bucodental en la infància, treballant coordinadament amb l'Agència de Salut Pública de Catalunya i l'Institut Català de la Salut.

La presentació d’aquestes mesures s’ha fet a les portes del Casal del Barri de la Verneda on Tarafa ha recordat que és un dels llocs on s’ha obert una consulta d'assessorament i suport psicològic a joves i és també Espai de Salut Comunitària del Districte. “Les competències en salut són principalment de la Generalitat, per això sovint no entren en les polítiques municipals. Hem intentat canviar-ho i donar-li la volta”, ha manifestat la comissionada de Salut i número 10 de la llista.

Targeta cuidadora

A Barcelona un de cada cinc homes i una de cada quatre dones tenen cura de familiars malalts o amb dependència, i el 80% ens hi trobarem al llarg de la vida. En aquest mandat una de les principals mesures que es va posar en marxa va ser dotar la ciutat d'un centre de referència per acompanyar les persones cuidadores, l’espai Barcelona Cuida. Joan Subirats ha explicat que una altra mesura que es vol implementar és la Targeta Cuidadora. “Per reconèixer les persones que cuiden, i associar a aquesta targeta avantatges, descomptes en oci, transport o les cafeteries dels hospitals, entre d’altres”, ha manifestat Subirats.

Lluita contra l’addicció a jocs d’apostes

Amb l’objectiu de reforçar el Pla de Drogues s’iniciarà un pla de lluita contra l’addicció als jocs d’apostes. “Hem detectat que ha augmentant la percepció sobre aquest problema de les persones que acompanyen els joves”, ha dit Gemma Tarafa. Per fer front a l’addicció als jocs d’apostes s’activaran mesures com la detecció de les locals, no acceptar patrocinis, un pla especial urbanístic, una ordenança municipal de salut pública, bloquejar l’accés a webs i apps d’apostes als equipaments municipals, i nous programes de prevenció a les escoles i barris.

Pla de salut mental

Tot i que a Barcelona els indicadors de salut són bons, la comissionada de Salut ha explicat que “quan al 2015 vam desagregar les dades vam detectar moltes desigualtats entre barris i vam pensar quines polítiques havíem de desenvolupar”. En aquest sentit, Gemma Tarafa ha recordat que des de l’Ajuntament s’ha fet el primer pla de salut mental d'Europa. “Una coproducció de polítiques, amb tots els agents claus de la ciutat”, ha manifestat.

Per continuar amb aquesta feina, Subirats ha anunciat que es farà una ampliació del Pla de Salut Mental dotant la ciutat d’un telèfon de suport emocional 24h i als 10 districtes de punts d’educació emocional.

Salut comunitària

Joan Subirats ha destacat en la seva intervenció que els programes de salut comunitària estan generant “efectes molt positius”. Per això ha dit que “farem créixer un 20% els programes de salut comunitària als barris i de promoció de la salut a les escoles”. En aquest mandat, s’han triplicat els programes preventius de salut comunitària, arribant a 23 barris i més de 11.000 participants.

Podòleg

Finalment Subirats i Tarafa han posat l’accent en que es continuarà exercint com a contrapart exigent en el Consorci Sanitari de Barcelona: “Seguirem batallant perquè s’incorpori el dentista i la podologia a la cartera de serveis gratuïta, s’incrementi el pressupost per atenció primària i salut mental, es passin a gestió pública integrada a l’Atenció Primària serveis externalitzats i descoordinats com la rehabilitació”.

Des de fa mesos les persones vulnerables poden accedir a un servei de podòleg. Gemma Tarafa ha recordat que amb la partida que es destinava a la mútua d’uns 8.000 funcionaris i ex-funcionaris s’ha pogut activar el podòleg i dentista per a persones vulnerables.