Barcelona condemna el cop d'Estat a Bolívia

El ple de l'Ajuntament aprova la declaració institucional proposada per Barcelona En Comú on s'insta a que la comunitat internacional ofereixi la seva mediació per aturar la violència i supervisi unes noves eleccions amb totes les garanties.

 

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha fet una declaració institucional, presentada pel grup municipal de Barcelona En Comú, en la que es condemna el cop d'estat i l'escalada de violència a Bolívia que ha provocat, almenys, 23 morts i centenars de ferits.

Des de Barcelona En Comú es fa una crida urgent perquè s'aturi la violència i la repressió sobre la població de Bolívia per part de les forces de seguretat. Aquesta intervenció retrotrau a moments ja passats de la història llatinoamericana. Per això es fa una crida al diàleg per tal de trobar una solució pacífica al conflicte polític que passi per la celebració d’unes eleccions lliures.

En aquest sentit, es condemna el decret 4078 promulgat per la presidenta autoproclamada, Jeanine Áñez, que eximeix de responsabilitat penal als militars que reprimeixin violentament mobilitzacions al carrer. Aquest decret implica la impunitat de possibles actuacions il·legals per part de l'Exèrcit, fet que viola les normes internacionals de Drets Humans.

Amb aquesta declaració, s'insta a que l'Estat espanyol i la Unió Europea ofereixin la seva mediació per aturar la violència i supervisar unes noves eleccions amb totes les garanties per a tots els actors polítics.

Així mateix, s'emplaça a que tots els actors implicats facin les gestions necessàries per a que Evo Morales i Álvaro García Linera pugui tornar en condicions de normalitat a Bolívia en la major brevetat i s'asseguri la integritat física de tots els dirigents de les diferents organitzacions polítiques.

La ‘Coordinadora Boliviana contra el golpe de Estado’, que organitza cada dissabte a la Plaça Universitat una manifestació per denunciar la violació de drets humans que pateix el poble bolivià, ha estat present en la declaració. Barcelona En Comú també mostra tot el seu suport a aquestes manifestacions. 

Pots consultar la declaració institucional aquí i el vídeo de la la tinenta d’alcaldia i regidora de Justícia Global, Laura Pérez, aquí.