Airbnb fa 'lobby' a Brussel·les per saltar-se la democràcia local a Barcelona i d’altres ciutats europees

Ahir l’Observatori de Corporacions d’Europa (Corporate Europe Observatory) va publicar un informe que destapa la connivència entre la Comissió Europea i Airbnb contra la regulació del lloguer vacacional a les ciutats europees.

L’informe, titulat ‘UnFairbnb’, mostra com l’empresa pressiona les institucions europees per tal de minar els esforços de ciutats com Barcelona, Berlín, París i Amsterdam de protegir el dret a l’habitatge. Entre les conclusions de l’informe es destaquen:

  • La Comissió Europea interpreta, de manera reiterada, les normes de la UE a favor de les plataformes d'allotjament turístic.
  • Ja s'han fet importants concessions a Airbnb i el seu lobby europeu, l'European Holiday Home Association, que ha presentat una denúncia contra Berlín, París, Barcelona i Brussel·les davant la Comissió que podria acabar davant el Tribunal de Justícia europeu.
  • En dos anys, la despesa del lobby de la UE d'Airbnb ha augmentat des de menys de 100.000 € fins a més de 500.000 €. (2015-2016, últimes xifres disponibles). Les despeses d'altres companyies similars, com ara Expedia, propietària d'HomeAway, segueixen el mateix patró.

Des de Barcelona En Comú volem visibilitzar i denunciar aquestes pràctiques, que formen part d’un sistema de lobbies opac i antidemocràtic que venim denunciant aquests mesos a través de les trobades ‘Del Barrio a Europa’.

Sabem que hi ha més de 37.000 persones treballant pels lobbies a Brussel·les, sense cap codi de transparència obligatori. El cas d’Airbnb és especialment greu, ja que atempta contra els principis de la descentralització i la democràcia local que diu defensar la UE i busca lligar les mans de les ciutats perquè no puguin respondre a unes demandes ciutadanes legítimes. En definitiva, cal canviar les regles del joc a Europa perquè la democràcia local no se subjugui als interessos econòmics globals.

“Les ciutats són l’única institució pública que s’està prenent seriosament l’amenaça que suposa Airbnb per als nostres barris mentre els lobbies intenten de manera vergonyant sabotejar-ne les mesures des de dalt”, ha manifestat Enric Bàrcena, portaveu de Barcelona En Comú.

Des de Barcelona En Comú apostarem, més que mai, pel treball en xarxa entre ciutats per poder fer de contrapoder als grans lobbies transnacionals. En aquest sentit aprofitem per celebrar la creació de la xarxa europea de moviments urbans contra la turistificació (Xarxa SET). Només a través d’aliances àmplies entre les ciutats i els seus moviments podrem fer front t als grans poders corporatius.

Consulta l’informe sencer: https://corporateeurope.org/sites/default/files/unfairbnb.pdf

Es poden recuperar els debats 'Del Barrio a Europa' aquí. El proper ‘Del Barrio a Europa’ tractarà el tema de la qualitat de l’aire i tindrà lloc el divendres 18 de maig a Sant Andreu.