Ada Colau vol reunir la comissió mixta sobre desnonaments “en les primeres setmanes de mandat”

La futura alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat avui la voluntat de convocar “en les primeres setmanes” del mandat la comissió mixta impulsada per la PAH i que integren diversos agents socials, entitats financeres i tots els departaments de l’Ajuntament vinculats a la problemàtica dels desnonaments. “Cal reactivar aquest espai, que en els darrers temps s’ha deixat de reunir”, ha assegurat Colau després de reunir-se amb la jutgessa degana de Barcelona a petició de BComú.

“L’emergència habitacional és una de les primeres mesures que volem abordar, i per això hem volgut trobar-nos amb un dels actors que hi intervenen per veure com millorar la col·laboració des del primer dia”, ha explicat Colau. Segons ha destacat, amb la jutgessa “hem compartit la necessitat de millorar les dades disponibles per tenir xifres específiques de la ciutat de Barcelona i més detall sobre els motius de cada llançament, per tal d’intervenir en origen el millor possible”.

En aquest sentit, Colau ha expressat també la voluntat de “revisar el protocol” vigent per tal que l’Ajuntament tingui coneixement previ dels desnonaments quan són dictats pels jutjats. “El protocol és positiu, però té insuficiències i algunes coses no han funcionat, ja que els propis serveis socials han denunciat que se’ls mobilitzava sense disposar d’eines d’intervenció per garantir el reallotjament o aturar el desnonament. Des de l’Ajuntament posarem tots els recursos per tal d’intervenir el més ràpid possible”, ha insistit.

“Les dades que ens ha ofert la jutgessa –que situen el promig de desnonaments en un miler mensual al conjunt de la província de Barcelona-- indiquen que els desnonaments es mantenen, i que per a les persones més vulnerables la crisi, lluny de resoldre’s, persisteix. Calen intervencions socials que vagin a les causes del problema”, ha assegurat Colau.

A la trobada, en què han participat també Laia Ortiz i Josep Maria Montaner, “la jutgessa degana ens ha fet arribar també una gran preocupació pels maltractaments domèstics i sobretot per aquells que afecten la gent gran, un problema que va en augment, molt invisibilitzat, i per al qual no hi ha eines d’intervenció i cal una actuació urgent, no judicialment sinó de forma preventiva”, ha explicat Colau.