Ada Colau proposa presentar Barcelona com capital mundial de l'alimentació sostenible

BComú recull en el seu programa electoral la proposta d'avançar cap a un sistema alimentari sostenible just i saludable amb l'aliança comercial entre la pagesia i els mercats municipals i el petit comerç

En els darrers temps ha augmentat la consciència de la ciutadania de què el menjar saludable és important. Avançar cap a un model agroalimentari més sostenible, just i saludable que reforci el paper dels productors locals i els circuits curts de comercialització en aliança amb el petit comerç de proximitat és un dels objectius de la proposta de Barcelona en Comú per l'impuls d'una política alimentaria.

En aquest sentit, Ada Colau ha proposat que Barcelona sigui capital mundial de l'alimentació sostenible. Per això Colau ha dit que ja s'està treballant amb la FAO per tenir a Barcelona la capitalitat de l'alimentació saludable i sostenible. Això implicaria l'organització d'una cimera de ciutats al voltant de l'alimentació.

De fet, Barcelona és signatària del Pacte de Milà de les Polítiques Alimentàries Urbanes promogut per la FAO des del 2015 amb més de 200 ciutats de les més importants del món i, en aquest sentit, per primera vegada en aquest mandat s’ha desenvolupat una Estratègia d’Impuls a la Política Alimentària (2016-2019) que agrupa més de 60 mesures de 12 departaments municipals.

Compra pública alimentaria

Colau ha destacat que tot i que el tema de l'alimentació no és un tema molt habitual per parlar en campanya, en canvi "és un tema central igual que és essencial que l'aire que respirem sigui net o que l'aigua que bevem sigui potable, el menjar saludable és un tema central pel benestar dels nostres veïns i veïnes"
Colau ha insistit en el fet que necessitem més que mai un model de proximitat i saludable, no només com una qüestió de justícia mediambiental sinó com una qüestió de salut que afecta els veïns. En aquest sentit es proposa que els aliments que siguin adquirits per part de l‘Ajuntament (menús menjadors socials, bressols, atenció domiciliaria, cantines en espais municipals) siguin de proximitat i ecològics.

Per fer això, Barcelona en Comú promourà l'aliança comercial entre la pagesia i els mercats municipals i el petit comerç com a actors clau per materialitzar el canvi que la ciutadania de Barcelona està demanant en el model alimentari. Per això una de les propostes serà la creació d'un centre innovador per la distribució d'aliments de proximitat a la ciutat de Barcelona que ja s'età estudiant que es faci a Mercabarna; i a més s'impulsarà un programa per acompanyar als paradistes perquè apostin per aquest model alimentari.

A més s'impulsarà la creació d'un Food Innovation Hub, un centre d'investigació, que actuï com a centre de referència en la recerca i la innovació envers un sistema alimentari més sostenible, en el que s'hi impliquin diferents administracions públiques, l'àmbit de la producció, la transformació i la distribució d'aliments, la restauració, els centres de recerca i l'àmbit acadèmic i plataformes ciutadanes que intervenen en el sistema alimentari així com la confluència amb altres disciplines com el disseny, l'art o l'esport.
 

L'impuls a la xarxa Agropolis per enfortir el teixit de projectes agroecològics de la ciutat (especialment als districtes de muntanya) és altra de les propostes en aquest sentit. Per això es proposa la creació i potenciació d'equipaments de referència en Agroecologia com Can Soler que serà el primer serà el primer centre de referència d'agroecologia urbana situat al barri d'Horta. En aquest espai la gent trobarà recursos i formació sobre agricultura urbana i sobirania alimentària i les entitats vinculades a aquesta temàtica podran ubicar-se allà. I per altra banda, el pla director del districte de Nou Barris vol que Vallbona sigui un node central de sensibilització i potenciació a la ciutat en relació a l'agricultura urbana i la sobirania alimentaria. A Vallbona és on es troba l'última finca agrícola productiva de la ciutat (La Ponderosa) així com l'antiga Granja del Ritz es vol convertir aquest complex en un centre de formació i sensibilització per l'agroecologia i l'agricultura urbana amb espais de producció d'obrador, amb possibilitats d'horts socials, espais formatius, entre altres.