Ada Colau planteja crear una Oficina Municipal Anticorrupció

L’alcaldable de Barcelona En Comú, Ada Colau, ha plantejat avui la creació d’una Oficina Municipal Anticorrupció que permetrà la recollida d’informacions anònimes, tant del personal funcionari com de la ciutadania, sobre possibles irregularitats comeses per l’Ajuntament. “La corrupció és una de les principals preocupacions de la ciutadania, i cal posar els mecanismes perquè no es repeteixin casos com el del Palau de la Música”, ha assegurat Colau.

“Hem de redignificar les institucions per poder parlar d’una democràcia real”, “volem canviar la forma de fer política i la millor manera d’evitar la corrupció és incorporar la transparència i la participació ciutadana perquè hi hagi molts ulls vigilant i això dificulti operacions contràries al be comú”, ha assegurat Colau, qui ha volgut reconèixer la tasca “exemplar” que ha tingut el moviment veïnal denunciant la corrupció.

“Ara que tots els partits parlen de pràctiques de transparència, és necessari comprometre’s amb propostes concretes”, ha reclamat. Juntament amb la creació de l’Oficina, Colau ha afirmat que s’impulsaran mecanismes de rendició de comptes com una plataforma l’Ajuntament Respon, “on tots els càrrecs electes estaran obligats a respondre mensualment i de manera personal” les qüestions que els plantegin els veïns i veïnes.

“Volem obrir portes i finestres, aixecar catifes i fer net, no només a l’Ajuntament sinó a les 170 empreses i consorcis que en depenen”, ha assegurat el número quatre de la candidatura, Jaume Asens. Ha explicat que l’Oficina municipal Anticorrupció “verificarà la credibilitat de la informació que hi arribi per traslladar-la després als Mossos, la Fiscalia o a qui correspongui”, i que s’hi podran fer arribar denúncies sobre tots els àmbits d’intervenció del Consistori, com “selecció de personal, contractes públics, subvencions o procediments urbanístics”. “Si haguéssim disposat d’aquest instrument fa uns anys, s’haurien pogut detectar les irregularitats que es van produir en la tramitació de l’hotel del Palau”, ha assegurat.

Gala Pin, membre també de la candidatura, ha recordat que “Ciutat Vella és el districte amb més pressió turística i immobiliària” i ha defensat la creació d’un “mapa històric de la propietat que permeti veure com es mou el capital dins del territori per identificar operacions de blanqueig de capitals”, així com “una comissió d’investigació de les llicències concedides els darrers anys per veure si cal emprendre mesures en aquelles on es detectin irregularitats”.

L’acte, que ha tingut lloc davant del Palau de la Música, ha comptat amb el suport del portaveu d’Equo al Parlament europeu, Florent Marcellessi, qui ha qualificat la candidatura de BComú com un “corrent d’aire fresc”. “Les vostres propostes per una Barcelona més justa, democràtica i sostenible impliquen un canvi que va molt més enllà de l’àmbit local”, i ha assegurat que una victòria “d’aquesta candidatura ciutadana tindrà impacte a tota Europa”.