Ada Colau: “Barcelona En Comú proposa un primer pla de xoc per fer front a una situació que és d'emergència»

Barcelona En Comú ha presentat el Pla de Xoc per als primers mesos de mandat. «És un primer pas en la línia de recuperar la ciutat per a tothom. Volem recuperar l'orgull de ciutat, garatint els drets del conjunt de la ciutadania; una ciutat en què l'Ajuntament protegeixi el bé comú, una ciutat integradora i més democàtica», ha manifestat Ada Colau, portaveu de Barcelona En Comú.

«Davant d'una ciutat injusta i amb desigualtats, oferim un projecte que posa en primer pla atendre les necessitats de les persones u els col.lectius més vulnerables», ha dit Ada Colau que ha estat l'encarregada de presentar el pla de xoc conjuntament amb Gerardo Pisarello, coordinador de la redacció del Pla.

Colau ha explicat que aquest pla és el resultat d'un intens treball que, durant mesos, ha recollit les impressions de la ciutadania, d'experts, d'activistes, i de funcionaris municipals, tot partint d'aquesta diagnosi: «Barcelona En Comú sorgeix d'una constatació: que aquesta ciutat té recursos, però cada vegada estan més mal repartits», ha dit Colau. En aquest sentit, ha lamentat que «cada cop tenim una ciutat més precaritzada, amb més desigualtats, i més empobrida”.

Ha defensat que les mesures presentades suposen «un primer pla de xoc per fer front a una situació que considerem que és d'emergència», així com «un pla ambiciós, perquè toca temes que són fonamentals i estructurals, però un pla perfectament factible». «La seva aplicació depèn única i exclusivament de voluntat política”, ha afegit.

Una aplicació, ha explicat la portaveu de Barcelona En Comú, que serviria «per recuperar la ciutat per a tothom, i perquè l'Ajuntament protegeixi el bé comú i lideri, front als interessos particulars i als grans lobbys». «La millor forma d'estar orgullosos de la nostra ciutat és garantint drets i fent-la més justa», ha conclòs Colau.
 

Pla de xoc

Barcelona és una ciutat AMB PROU RECURSOS i plena de potencialitats, amb un teixit social i una capacitat creativa excepcionals. Tanmateix, és una ciutat cada cop més polaritzada, en què molta gent viu i treballa en condicions indignes.

Si aquesta bretxa entre persones i barris continua creixent, cada cop serà més difícil fer realitat el somni d’una ciutat integradora, cohesionada, que sigui exemple per a la resta de ciutats del món.

El Govern de CiU té una part important de responsabilitat en aquesta deriva mercantilitzadora. Perquè no ha tingut un projecte propi de ciutat i perquè ha afavorit interessos privats que poca cosa tenen a veure amb el bé comú. En els darrers 3 mesos, en realitat, el Govern està intentant fer de manera sovint improvisada el que no ha fet en 3 anys.

Barcelona En Comú vol governar per revertir aquesta situació. Per això, proposem un Pla de xoc ambiciós i alhora factible, que posarem en marxa durant els primers mesos de Govern i desenvoluparem, amb la participació de la ciutadania, durant el primer any de mandat.

El que ara presentem són algunes línies prioritàries que procuren situar la lluita contra la desigualtat, l’atur i la mercantilització de la ciutat en el centre de les prioritats i d’un nou contracte amb la ciutadania. En paral·lel a aquest Pla de xoc, Barcelona En Comú fa mesos que treballa en un programa més ampli que aviat s’obrirà a la participació i validació ciutadana.

Aquest pla es compromet amb tota la població de tota la ciutat. Tanmateix, pretén prioritzar les persones i barris més vulnerables i menystinguts, que són els que més pateixen la crisi i les retallades, i que no han deixat d’organitzar-se per fer-hi front.

Aquestes mesures no surten del no-res. Formen part d’un procés d’elaboració i treball compartit amb les diferents entitats i plataformes veïnals i ciutadanes, així com amb tècnics i col·lectius professionals de la ciutat i de Barcelona EnComú.

Moltes de les mesures que proposem no tenen cap cost. Exigeixen valentia política, sentit comú i poden aplicar-se de manera immediata.

D’altres, requereixen un desenvolupament de curt i mitjà termini i suposen una inversió aproximada de 160 milions d’euros durant l’últim trimestre de 2015 i el primer semestre de 2016. Aquesta xifra representa una part raonable d’un Pressupost municipal que gira al voltant dels 2.370 milions d’euros (380 dels quals estan destinats a inversions).

Per aconseguir-ho proposem auditar els comptes municipals heretats, retallar despeses, subvencions i privilegis innecessaris, apostar per una fiscalitat social i ambientalment justa i invertir les prioritats d’inversions del Govern de CiU.

Barcelona té prou recursos per fer front a les desigualtats i per convertir-se en una referència del que significa viure bé, en comú, amb respecte pels altres i per l’entorn. Per aprofitar-los, cal un Govern valent i creïble, capaç de fer front als grups de poder que avantposen els seus interessos particulars als de la majoria i de fer valdre la intel·ligència col·lectiva de la gent i dels barris.

El Pla que proposem està estructurat en torn a quatre línies d’acció bàsiques: 1) crear ocupació digna, diversificant el model productiu; 2) garantir drets socials bàsics; 3) revisar privatitzacions i projectes contraris al bé comú; 4) auditar la institució i acabar amb els privilegis.

Descarrega el document PLA DE XOC per als primers mesos de mandat