Ada Colau: “Aquesta ciutat no serà sostenible si no és capaç de reduir la desigualtat”

L’alcaldable de Barcelona En Comú, Ada Colau, ha apostat avui per impulsar un “nou model de governança de les polítiques socials”, ja que “Barcelona té un teixit social molt implicat i molt actiu, que avui no s’aprofita prou”. En una trobada amb representants de la Taula del Tercer Sector, amb qui ha mostrat tenir “plena sintonia”, Colau ha defensat superar les “polítiques assistencials” que han caracteritzat aquest mandat i impulsar una “política de drets, que combati les causes” de les desigualtats.

“Aquesta ciutat no serà sostenible si no és capaç reduir la desigualtat”, que en els darrers anys “s’ha disparat”, ampliant un 40% la distància entre el 10% més ric i el 10% més pobre de la població. “Aquest no és un problema de la gent exclosa, sinó un problema de ciutat, ja que una ciutat desigual es pot trencar”, ha afirmat, defensant que les polítiques socials “no siguin sectorials sinó transversals i estructurals”.

“L’Ajuntament té recursos i té competències, només falta voluntat política”, ha afirmat la candidata de BComú. “Cal repensar i enfortir els serveis socials, millorant el model i cooperant molt més amb els teixits veïnals i les entitats, enfortint l’Acord per una Barcelona Inclusiva i descentralitzant-lo als barris”. Colau ha defensat també l’impuls d’un “Pla de Barris que prioritzi la inversió en els barris més desafavorits”, així com el desplegament “d’equipaments que garanteixin que tots els territoris accedeixen a serveis bàsics”. “En l’anterior mandat es van fer 17 nous centres de serveis socials i en aquest no se n’ha fet cap”, ha denunciat.

Ha alertat també de la precarització que ha patit el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), amb subhastes en les contractes que “només han tingut en compte criteris econòmics”, forçant “adjudicacions a la baixa que han afectat el servei i les condicions laborals dels treballadors i treballadores”, un sistema que s’ha compromès a revertir. Colau ha assegurat que “l’Ajuntament ha de donar exemple amb les seves pràctiques”, i ha apostat per implantar un segell de qualitat contractual que impedeixi situacions com la del SAD.

Una mapa per visualitzar les desigualtats

Els grups d’Anàlisi de Dades i de Disseny de Barcelona En Comú, en col·laboració amb Roger Masellas, de lamosca.com, han creat una eina que permet presentar de manera clara i comprensible les dades sobre les diverses realitats de la ciutat i a cadascun dels seus barris i districtes.

Es tracta d’un mapa disponible a http://mapadesigualtats.barcelonaencomu.cat/ que es nodreix, per una banda, de dades publicades en brut per organismes oficials, especialment extretes de l’Open Data de l’Ajuntament de Barcelona i, d’altra banda, dels propis indicadors elaborats pel grup d’Anàlisi de Dades de BComú, fruit de la constatació que “per fer nova política ens calen noves perspectives i també nova informació”. El mapa reflecteix diverses realitats amb dades referents a les desigualtats al conjunt de la ciutat (educació, salut, economia, etc.), creuades amb dades com, per exemple, la pressió turística i d’altres temes que han motivat el desenvolupament del Pla de Xoc de BComú.

Barcelona En Comú vol posar a disposició de la ciutadania una eina senzilla per facilitar la comprensió del seu entorn. Generalment, les dades extretes de fonts com l’Open Data estan descontextualitzades, però aquest mapa permet fer comparacions i relacionar indicadors. “No n’hi ha prou amb publicar la informació en formats oberts i editables, també cal fer un esforç per fer-la comprensible. L’eina llançada per Barcelona En Comú està oberta a la col·laboració, i qualsevol persona interessada hi pot introduir nous paràmetres.