Per un pacte d’Estat pel dret a l’habitatge

És el moment de prioritzar en l'agenda política el dret a l'habitatge. No sortirem d'aquesta crisi sense garantir aquest dret constitucional, per això proposem un Pacte d'Estat pel Dret a l'Habitatge que canviï les regles de joc, impulsant polítiques que atenguin l'emergència, apostant pel lloguer assequible i lluitant de forma decidida contra l'especulació. Tenim l'oportunitat de canviar polítiques fallides i fer les polítiques d'habitatge que no s'han fet en 40 anys.

 1. Allargar la prohibició dels desnonaments 
  Per atendre l’emergència i guanyar temps és imprescindible allargar sis mesos la suspensió dels desnonaments i la pròrroga automàtica dels contractes de lloguer. S’ha d’impedir costi el que costi una nova onada de desnonaments com la que vam patir el 2008.
   
 2. Lluita contra l’especulació
  A les ciutats necessitem un impost que gravi les operacions especulatives. També cal condicionar les grans compres d’habitatge i els avantatges fiscals de les empreses a que facin lloguer assequible.
   
 3. Multiplicar la inversió pública en habitatge x25
  El pressupost anual d’habitatge de tot l’Estat (400M€) és inferior al que destina la ciutat de Viena. Necessitem un compromís conjunt per arribar en cinc anys a l’1% del PIB en inversió pública.
   
 4. Regular el preu dels lloguers
  Les grans ciutats necesiten eines per impedir preus abusius. La millor recepta contra l’especulació és un mercat de lloguer estable i assequible, com ja passa a Berlín, París o Viena.
   
 5. Més habitatge públic de lloguer
  El nostre parc públic d’habitatge de lloguer és insuficient: un 2% del total davant del 15% de la mitjana europea. Necessitem centrar tots els esforços públics i privats en rehabilitar i construir habitatges protegits de lloguer.
   
 6. Producció industrial d’habitatge
  L’emergència habitacional ens obliga a impulsar nous models de producció d’habitatge més ràpids, eficients i sostenibles. El projecte pilot APROP de Barcelona ha demostrat que és possible.