Treballant per eradicar masclismes massa comuns

Text de l’Eix de Feminismes i LGTBI

S’apropa el 25N, dia internacional contra les violències masclistes, i és un bon moment per mirar enrere i explicar algunes de les iniciatives que s’han iniciat des del govern per abordar la lluita contra el sexisme i la LGTBIfòbia. Des de la Regidoria de Feminismes i LGTBI s’ha dissenyat un Pla per la Justícia de Gènere de caràcter fortament transversal, que busca incorporar la perspectiva de gènere en totes les polítiques d’àrees i districtes. Un Pla de ciutat! Al mateix temps, s’ha posat en marxa també el Pla per la Diversitat Sexual i de Gènere, que més enllà de combatre la discriminació cap a lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersex vol aconseguir que la pluralitat sexual i de gènere sigui un bé comú de la ciutat que cal cuidar i celebrar. També s’ha impulsat una Estratègia contra la Feminització de la Pobresa i la Precarietat de 8 anys de durada i que s’inicia amb una dotació de 28 milions. Hem realitzat els primers informes d’impacte de gènere en els pressupostos i les ordenances fiscals que garantir que els recursos públics es redistribueixen de manera equitativa. També hem desplegat durant un any una sèrie de mesures per millorar el sistema d’abordatge de les violències masclistes a la ciutat. En els propers mesos arribaran també accions clau com la Mesura de Govern d’Economia de les Cures i la Mesura perquè Barcelona tingui un urbanisme i un espai públic pensat per i amb les dones. En definitiva, accions per construir una ciutat on les dones ens sentim protagonistes i on estiguem en posició d’igualtat en la vida cultural, econòmica, social i política.

Més enllà de les estratègies que estem desplegant com a govern, tenim molt present que el combat dels masclismes comença en la nostra pròpia organització. Per això, hem iniciat el procés per realitzar un Diagnòstic de gènere del nostre moviment amb l’objectiu de posar en marxa un Pla feminista transversal a tota la organització. Hem entomat també la necessitat de formar els i les activistes de Barcelona en Comú en torn a temes clau del nostre discurs polític, com per exemple el darrer taller sobre Intersexualitat i Diversitats en el Desenvolupament Sexual o el proper Monogràfic sobre Treball Sexual que tindrà lloc els propers 2 i 16 de desembre. En aquest sentit, celebrem la posada en marxa de La Comuna, Escola del Comú com a eina clau de la transformació i enfortiment de la nostra organització.

Aquest nou curs hem decidit prioritzar també el millor funcionament del nostre espai de treball, començant per canviant el seu nom per Eix de Feminismes i LGTBI (abans Eix de Gènere i Diversitat Sexual). Ara estarem en sintonia amb la Regidoria i recuperem conceptes que ens ajuden a comunicar millor els nostres objectius. L’Eix de Feminismes i LGTBI és el principal múscul de la nostra organització per liderar els discursos i propostes polítiques per combatre el masclisme, la LGTBIfòbia, promoure la diversitat sexual i de gènere i posar la vida i les cures al centre. Per això, hem consolidat un estret vincle entre l’equip de la Regidoria i l’eix de diàleg permanent i d’acompanyament. En aquest sentit, estem treballant per millorar la comunicació de les apostes polítiques en termes de feminismes i LGTBI a la ciutadania i especialment als moviments socials. 

Tot i la feina endegada, tenim molts reptes pendents en els quals necessitem el suport i el compromís de totes i tots els activistes de la nostra organització. Un dels reptes més important i sens dubte el més urgent  té a veure en com transformar Barcelona en Comú un espai que té en compte en les seves lògiques internes els temps de cura i la conciliació entre temps de treball, activisme i vida personal. I per últim, el repte de fer de Barcelona en Comú un espai polític feminista, que estableix mecanismes interns per combatre les estructures patriarcals en el si de la nostra organització. Som una referència per moltes organitzacions i espais polítics d’arreu, i això és una oportunitat d’or per explicar que entenem nosaltres per allò que anomenen “feminitzar la política” i que nosaltres assenyalem com “despatriarcalitzar-la la política” una aposta radical però molt i molt exigent.