S'inauguren els portals de transparència de l'AMB i TMB

Avui s'han inaugurat els portals de transparència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). Aquesta és una demanda ciutadana que ja feia anys penjava d'un fil. Avui podem dir que només era qüestió de voluntat política.

Vam arribar a l'Ajuntament sota un mandat clar de democratitzar les institucions. Durant aquests mesos hem treballat a poc a poc per fer possibles petits però significatius canvis: aplicar als càrrecs electes de BComú el salari estipulat pel codi ètic de l'organització, proposar una rebaixa de sous al conjunt de grups municipals, posar en marxa l'Oficina de Transparència i Bones Pràctiques a l'Ajuntament, obrir les dades financeres del Consistori...

Les institucions sorgides del 1978, però, es resisteixen a canviar. Són estructures feixugues, solidificades, acostumades a un cert tipus de pràctiques i una certa forma de fer política. Però som gent decidida, amb determinació, a avançar cap al mandat de canvi que ens correspon i a fer realitat les demandes ciutadanes sorgides de tants carrers i tantes places.

Ara hem portat aquestes mesures de transparència i bon govern no només a l'Ajuntament sinó més enllà, a l'AMB i a la seva empresa pública més gran, TMB. Pensem que allò públic ha de ser comú i la ciutadania ha de gestionar allò comú per, sota el seu mandat democràtic i de forma transparent.

Aquest no és un procés que es pugui resoldre en setmanes ni tampoc en mesos. Si volem un canvi profund en les institucions, cal continuar amb el treball col·lectiu, organitzant-nos com ho fem fet sempre, tot exigint i fent possibles nous drets.