#RelatemElCanvi

Qualitat de l'aire, aliança per la crisi dels refugiats, música en viu als bars i nou Pla d'allotjaments turístics

La qualitat de l'aire de les ciutats europees, una prioritat i un compromís conjunt

Fer efectiu el dret a la salut és un compromís del govern de Barcelona, per aquest motiu la lluita contra la contaminació de l'aire és una prioritat. Aquesta setmana passada s'han portat a terme diferents accions en aquest sentit: l'Ajuntament ha presentat un paquet de mesures elaborades per experts amb la intenció de reduir la contaminació atmosfèrica i crear zones de baixes emissions. Caldran mesures a curt termini -per fer front a episodis puntuals d'alta contaminació-, però sobretot a mitjà i llarg termini. Aquestes mesures estan relacionades amb el foment de la bicicleta i el transport públic, la reducció de l'ús dels vehicles privats i la pacificació de carrers per recuperar espai públic per als vianants. D'altra banda, Ada Colau i altres alcaldes europeus han signat una carta conjunta per fer una crida als Governs, per tal que prioritzin la qualitat de l'aire per davant dels interessos dels lobbies industrials.

+ info

Què està fent l'Ajuntament per combatre la crisi dels refugiats?

Aquesta setmana les ciutats europees han tornat a fer un pas endavant per donar respostes a la crisi dels refugiats, segurament la crisi humanitària més gran des de fa dècades. Barcelona ha signat un conveni de col·laboració directa amb Lampedusa i Lesbos per donar suport tècnic i logístic a la tasca d'acollida de refugiats que fan aquestes ciutats; i facilitar la creació de xarxes amb administracions i entitats que també poden o volen donar suport. En la mateixa línia, Atenes i Barcelona han arribat a un acord per reubicar a la nostra ciutat 100 refugiats i refugiades que ara es troben a la capital grega.

Al mateix temps, Ada Colau, juntament amb l'alcalde de Lesbos i l'alcaldessa de Lampedusa han signat una carta, titulada  "No ens feu avergonyir de ser europeus", demanant als Estats de la Unió Europea que no ratifiquin l'acord amb Turquia i facin front a la crisi humanitària.

+ info:

"Barcelona, Lampedusa y Lesbos se unen contra el cementerio del Mediterráneo" 

"Barcelona ofrece reubicar a 100 refugiados de Atenas y se lo comunicará a Rajoy"


La música en viu torna als bars de Barcelona

Ara Barcelona és una ciutat amb una normativa que fa possible una comunitat més viva i amb més riquesa cultural. Jaume Asens, Gala Pin i Berta Sureda han estat els encarregats de presentar les línies mestres de la nova legislació, que permetrà a tots els bars, cafeteries i restaurants de Barcelona programar música amplificada sense tenir cap llicència especial. Amb aquest canvi l'Ajuntament vol remarcar la seva aposta per garantir el dret a la cultura i fomentar la cultura de base. A partir d'avui tots els bars podran oferir música en directe, i ho podran fer sota una llicència que respecti el descans dels veïns i les veïnes. 

La mesura, que es presentarà definitivament a finals de març, ve acompanyada d'una regulació horària per garantir la compatibilitat entre la música en viu i el descans del veïnat. La música no podrà sonar al dormitori del pis veí a més de 30 decibels, abans de les 23 h, i de 25 a partir de les 23 h. Per afavorir el compliment d'aquesta normativa, l'Ajuntament destinarà 400.000 € a subvencionar l'acondicionament dels locals que vulguin fer música en viu.

+ info

Aquest és el Pla per regular els allotjaments turístics a Barcelona

Volem una ciutat pels veïns i veïnes que hi viuen, i el model turístic que ha dominat a Barcelona els darrers anys és insostenible. S'ha presentat el PEUAT (Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics), que implica una reordenació de l'activitat turística a la ciutat. L'objectiu: garantir que el turisme serveixi a la ciutat i no la ciutat al turisme, garantir el dret a l'habitatge, garantir el dret a la ciutat.

El turisme és una font de riquesa fonamental per Barcelona, i per això volem que es distribueixi entre els 73 barris de la ciutat. Amb aquest objectiu s'ha elaborat el Pla Especial Urbanistic d'Allotjaments Turísitics (PEUAT). Aquest Pla és la continuació de la suspensió temporal i cautelar de llicències de tot tipus d’establiment turístic aprovada el juliol de 2015, i s'ha elaborat a partir de tres trobades amb els principals agents implicats –sector  ciutadà  i  veïnal,  turístic,  comerç  i  restauració,  cultura  i  esports,  sindical,  ambiental  i grups municipals– i una jornada oberta a la ciutadania.

El Pla estructura la ciutat en 3 grans àrees en funció de la seva pressió turística actual. Té per objectiu mantenir un nivell de creixement zero de les places turístiques, i alhora redistribuir-ne les existents, reduint-les als barris on la pressió turística és excessiva i afecta la qualitat de vida dels veïns i veïnes, afavorint-ne el desplaçament cap a barris on el turisme té menys influència.

+ info