Dissabte, 18 gener, 2020

Protegim els nens i les nenes. Una plaça per cada escola

Fem un pas endavant per cuidar més bé els més petits i petites, protegir-los de la contaminació, del soroll i dels accidents

Pensin en aquesta imatge: s’obren les portes d’una escola, veiem la cara dels nens i nenes quan surten. Crits, rialles, corredisses... i alguna ensopegada, jocs, l’emoció de retrobar i abraçar els pares i mares, avis i àvies. Pura vida cada dia a les nou, a quarts de cinc, a les cinc, a totes les escoles de la nostra ciutat. Cal cuidar aquest tresor. Barcelona vol tenir cura dels seus nens i nenes, que creixin, aprenguin i juguin en espais segurs i saludables. Que siguin més lliures i més feliços.

Una gran part de la vida dels nostres infants passa a dins de l’escola, però també al seu voltant. Els centres educatius esdevenen els espais més sensibles de la ciutat i, per tant, cal protegir-los de manera prioritària de la contaminació, del soroll i dels accidents.

Per respondre a aquest objectiu posem en marxa el pla ‘Protegim les escoles’ a tota la ciutat. Volem que els entorns escolars siguin llocs habitables en els quals el cotxe perd presència i en guanyen els vincles entre les famílies i el veïnat; que siguin territoris amb menys fum, per estar-hi, per al joc, per al verd; indrets valuosos de la vida dels barris que cuiden els infants.

Comencem amb un primer objectiu: que al final de mandat, el 2023, ja haguem intervingut en 200 escoles. Això vol dir actuar en una de cada tres escoles de la ciutat per fer realitat un entorn pacificat del trànsit, segur i ple de vida.

Els criteris per actuar ara en aquests centres són la priorització de les etapes amb infants de 0 a 12 anys, la quantitat d’infants del centre, les escoles amb una alta contaminació ambiental, així com les que són en punts complicats de seguretat viària.

I com ho farem? Les actuacions es concretaran en tres eixos. Primer, reduir el trànsit, amb la disminució de l’espai destinat als vehicles i de la velocitat a 20km/h i amb la incorporació de més elements de seguretat com baranes, pilones i radars informatius. En segon lloc, fer una plaça davant de cada escola, per crear espais on s’ubicaran elements de mobiliari urbà que fomentin el joc dels infants. I, a més a més, visualitzarem l’entorn escolar per identificar d’una manera clara i potent que estem situats en un entorn amb infants. Tot això amb la implicació de tota la comunitat educativa de l’escola, perquè interactuï i participi en la millora i la cura del nou espai.

Fem un pas endavant per cuidar més bé els més petits i petites, els seus jocs, somriures i somnis, a través d’un model urbà al servei de la vida. Sabem que els nens i les nenes estimen Barcelona, i la ciutat també demostra així que els estima. Actuem avui per garantir el seu futur.