#RelatemElCanvi

Pla de Xoc de Barcelona En Comú, comissió mixta sobre desnonaments, i participació ciutadana

Avui fa dos mesos va començar un nou cicle per a la ciutat. Durant aquest temps, el nou Ajuntament ha estat treballant per engegar el pla de xoc amb el qual ens vam comprometre, i per portar al centre del debat públic temes que són fonamentals per als veïns i veïnes de la ciutat. La proposta del Pla de Xoc de Barcelona En Comú, elaborat de forma participativa, per i per a la gent, està permetent dur a terme propostes i prioritzar qüestions com són el dret a un habitatge digne o a l'alimentació, la participació o la transparència. Es tracta de pla dissenyat per donar prioritat a les persones i barris més vulnerables i més copejats per la crisi, les desigualtats i les retallades, i que no han  deixat d'organitzar-se per fer-hi front. En aquests seixanta dies de govern municipal s'ha avançat en algunes de les propostes d'aquest pla. Aquestes són algunes de les principals mesures que s'han  pres:

A l'inici del mandat es va convocar la Comissió mixta sobre desnonaments -creada en 2011 gràcies a la pressió de la  PAH- que únicament es va reunir quatre vegades durant el govern de CiU. L'habitatge és un dret i per això s'ha posat molt esforç en la mediació en el desallotjament de diverses famílies dels seus habitatges, com en el cas del bloc de la Bordeta de l'Obra Social de la PAH. L'objectiu de la comissió és aturar tots els desnonaments que es produeixen a la  ciutat.

Al mateix temps s'estan engegant mesurades per transformar el model turístic de la ciutat, que ha devaluat la qualitat de vida dels veïns/es, mentre que els beneficis es reparteixen entre unes poques mans. En aquest sentit s'està treballant per recuperar el lideratge públic del model turístic, amb l'objectiu de transformar-ho cap a un turisme de qualitat i sostenible. Turisme de qualitat significa que tinguem un model turístic que tingui per objectiu garantir la qualitat de vida dels veïns i veïnes de la ciutat. 

També s'han pres mesures per acabar amb els privilegis dels representants polítics. S'ha fet efectiva la reducció salarial dels càrrecs electes i membres de BComú amb la qual ens vam comprometre en el codi ètic, i s'ha proposat una reducció  salarial (rebutjada per CiU, PSC, PP i C's) a tots els grups municipals, gerents i alts càrrecs polítics. Tots els sous els càrrecs públics i gerents de l'Ajuntament s'han publicat a la web del consistori per una veritable transparència.

Un altre eix prioritari ha estat la participació ciutadana. Finalment s'ha dut a terme la demanda històrica del moviment veïnal que era l'elecció directa dels regidors a cada  districte, un espai central de la ciutat on desenvolupar una nova política: de proximitat i participació directa. En aquest mateix sentit s'ha introduït com a protocol la retransmissió dels plens de districte a través d'Internet. L'objectiu és millorar la proximitat i la participació als barris, així com la transparència i la rendició de comptes.

Finalment hi ha dos àmbits de treball més enllà del pla de xoc que també s'han impulsat i són prioritaris: la justícia i la memòria històrica. En el primer cas s'han presentat un conjunt de mesures per canviar els protocols d'acció jurídica del consistori. L'objectiu en definitiva és invertir el criteri de la  justícia, o fer efectiva una veritable justícia: protegir jurídicament als febles i acabar amb els privilegis dels forts. En l'àmbit de la memòria històrica s'ha plantejat a posada en marxa d'un conjunt de mesures per revisar la història de la ciutat, la simbologia i la memòria col·lectiva.

Aquestes són un primer conjunt de mesures que s'han engegat durant aquests dos primers mesos de govern, i que es poden consultar amb més específicament a la publicació #RelatemElCanvi