#RelatemElCanvi

Més inversió social, congelació de l'IBI, campanyes nadalenques de proximitat i creació d'ocupació de qualitat i estable

Al primer #RelatemElCanvi del mes d'octubre volem destacar algunes de les propostes econòmiques impulsades pel govern municipal: més inversió social, congelació de l'IBI i augment de les bonificacions a famílies vulnerables, campanyes nadalenques que beneficiïn al comerç de proximitat i inversió per contribuir a crear ocupació de qualitat i estable.

1. 96 milions d’euros més dels previstos a inversió social

L'ampliació de les ajudes al lloguer, les millores d'equipaments, les mesures per fomentar l'ocupació o l'economia col·laborativa i l'atenció a la infància són algunes de les accions que donen resposta a les necessitats socials de la ciutadania. Sabem que tirar endavant aquestes mesures és qüestió de voluntat política i per això, si prospera la proposta de modificació del pressupost, durant els propers tres mesos s'hi invertiran 96 milions d'euros més que els previstos per l'anterior govern als comptes de l'Ajuntament, sense que això suposi un augment del deute ni se'n generi més.

+ info: http://www.btv.cat/btvnoticies/2015/09/16/govern-municipal-inversio-social-pressupost/

2. Congelació de l'IBI i augment de les bonificacions a famílies vulnerables

La  revisió del cadastre no es realitza des de l'any 2001, i va entrar en vigor el 2002. Des de llavors, els valors immobiliaris han canviat molt i han evolucionat de forma diferent en diferents barris de la ciutat. Tanmateix, això no s'ha vist reflectit en el cadastre. Per aquest motiu, l'esmentada actualització permetrà que l'IBI es distribueixi d'una forma més justa i tingui un efecte redistributiu. Mentre duri aquesta revisió del cadastre, el nou  govern ha decidit congelar l'IBI, eximir els centres sanitaris d'aquest impost i augmentar les bonificacions permeses per la llei per als sectors més vulnerables, com les famílies nombroses o les famílies nombroses amb persones amb discapacitat a càrrec.

+ info: http://cat.elpais.com/cat/2015/07/31/catalunya/1438342155_673860.html

3. Les campanyes de comerç nadalenc, al carrer i amb la participació del veïnat

Barcelona en Comú vol proposar una altra manera de promocionar el comerç per Nadal. Per això, volem revisar pràctiques habituals com l'encesa de llums de Nadal o la pista de gel a la plaça Catalunya, perquè són poc respectuoses amb el medi ambient i no compten amb la participació del veïnat. El model que engegarem progressivament a partir de la  propera campanya nadalenca, vol implicar la ciutadania en activitats al carrer que tinguin en compte sobretot la quitxalla i potenciï el comerç de proximitat als barris. En aquest sentit, es preveu organitzar activitats gratuïtes per a les famílies a la plaça Catalunya, en substitució de la pista de gel. Es pretén comptar amb la implicació dels agents socials en el canvi i per aquest motiu, el Comissionat de Comerç, Consum i Mercats provarà que les associacions de comerciants i la Fundació Barcelona Comerç tinguin un rol proactiu en l'elaboració de propostes. L'objectiu és ajudar el petit comerç durant el moment de l'any més important per al sector, a la vegada que es potencia el lleure al carrer i la seva dimensió cultural s'estén a tot el territori de la ciutat. Igualment, per tal de fomentar el sector del disseny el nou govern mantindrà el concurs de disseny d'il·luminació nadalenca i la xifra de carrers que s'il·luminaven l'any passat. També mantindrà el volum de subvencions previst perquè els carrers puguin assumir aquesta il·luminació, evitant els privilegis que CiU pretenia introduir aquest any per a algunes de les vies més cèntriques.

+ info: http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/barcelona/barcelona-tindra-nou-model-dinamitzacio-del-comerc-per-nadal-4370425

4. 6,8 milions d'euros per contractar 640 persones aturades

Una de les lluites prioritàries de Barcelona en Comú és combatre la desocupació i contribuir a crear ocupació de qualitat i estable. Aconseguir aquest objectiu és una política de llarg termini que requereix mesures adreçades a desenvolupar un model econòmic diferent, més sostenible, diversificat i que aposti per sectors d'alt valor afegit, com les energies renovables o la innovació tecnològica. Però mentre es desenvolupen aquestes polítiques, és necessari també donar una resposta als sectors més colpejats per l'atur, com per exemple les persones desocupades més grans de 45 anys. L'Ajuntament destinarà 6,8 milions d'euros per contractar durant sis mesos 640 persones, especialment d'aquesta franja d'edat. Serà el triple del previst pel govern de CiU per a l'any 2015. El pla d'ocupació està dirigit als col·lectius que més dificultats tenen per aconseguir treball i que es troben en situació d'emergència social.

+ info: http://www.ara.cat/barcelona/LAjuntament-Barcelona-recursos-docupacio-municipals_0_1435056585.html