Dimecres, 17 abril, 2019

Manuel Valls, amb el subconscient molt a la dreta

No ens podem prendre a la lleugera que “l’home d’esquerres”, sempre compromès amb l’extrema dreta a França, miri cada cop més de reüll cap a la dreta

Manuel Valls està en plena campanya. Mostra energia, es passeja pels barris de Barcelona, es fa fotos amb la gent, piula a Twitter. Treballa, hi posa energia. Com a professional de la comunicació política durant més de 20 anys creu que sap què ha de fer. El seu futur professional en depèn.

Tot i així, Valls circula per Barcelona amb sorra als engranatges, que grinyolen. Desconnectat? No coneix prou el terreny?

Era evident que, acabat d’arribar com un paracaigudista, els mitjans de comunicació li farien preguntes sobre el seu nivell de coneixement de la ciutat. Al desembre, en el vídeo de presentació de la seva campanya “Quina Barcelona volem” fa servir unes imatges de botigues angleses per parlar dels negocis de Barcelona. Punxada. Al novembre, és incapaç de contestar quant val un bitllet de metro. Touché. O, més recentment, a l’emissió de Chester amb Risto Mejide, demostra que no sap quantes línies de metro hi ha a Barcelona.

“Jo no em presento com el tipus que ho coneix tot. Vaig aprenent”, respon Valls. Ja ens ho podíem imaginar que ell no viatjava en metro, però com a mínim podria haver fet els deures. Aquests petits “problemes tècnics” fan més riure que altra cosa.

Sigui com sigui, no ens podem prendre a la lleugera que “l’home d’esquerres”, sempre compromès amb l’extrema dreta a França, miri cada cop més de reüll cap a la dreta. A força de reprendre els seus temes favorits?

Tot i que Valls va criticar la decisió de Ciutadans de governar Andalusia amb el suport de l’extrema dreta, mai no ha qüestionat el suport a la seva pròpia campanya i va sumar-se de seguida a la manifestació de Colón. No va voler fer-se la foto amb Abascal, és cert, però en realitat estaven al mateix cantó.

“Canvi, unió i esperança”, diu una noia al primer vídeo de campanya de Valls. Quin bon lema seria si no l’hagués pronunciat una militant d’extrema dreta. Pocs mesos abans havia aparegut a un altre vídeo, rodat a Barcelona, on cantava himnes franquistes i cridava “Visca Espanya, fills de puta!”. El vídeo de Valls va ser ràpidament retirat. Més recentement, de visita pel seu barri natal d’Horta, Valls va fer-se una foto amb David Romero Carrillo que l’acabava d’entrevistar a l’emissora Ràdio Horta-Guinardó. Romero Carrillo és un exmilitant de l’extrema dreta (de Vía Democrática, Plataforma per Catalunya i Soluciona).

Així doncs… Què passa amb Manuel Valls? És un senyor despistat? El subconscient li juga males passades? Fins quan seguirem qualificant d’error involuntari un error deliberat?