Les principals fites de la batalla contra l'especulació

L’habitatge no és una mercaderia, és un dret com una casa. Per això hem posat sancions a la SAREB, al BBVA i a altres bancs per tenir pisos buits. Hem aconseguit un crèdit de 125M € del Banc Europeu d’Inversions per construir pisos públics de lloguer. En 10 anys hi haurà 18.500 pisos més de lloguer assequible, i només en aquests 2 anys ja se n’han aconseguit 750 (comprant per sota preu mercat o cedits). Mai cap administració ha fet un esforç econòmic similar per augmentar el parc públic de lloguer.

Volem barris plens de vida, veïnitzats! Per això la regulació del preu del lloguer és urgent. Generalitat i Estat han de deixar que els ajuntaments actuïn per impedir lloguers abusius, com passa a París o Berlín. Sabem que la ciutat és un reclam turístic, però de la mateixa manera que hem posat fre a la construcció d’hotels amb el PEUAT, cal acabar amb els habitatges d’ús turístic il·legal. Ja n’hem tancat 700 i hem posat multes a AirBnB, però no pararem fins aconseguir un turisme respectuós amb els nostres barris. 


Principals fites

  • Hem creat la Unitat Contra l’Exclusió Residencial, per atendre tothom que pateix un desnonament i cercar una solució per no quedar-se al carrer. Durant aquests dos anys ja ha atès prop de 1.500 desnonaments. 
  • Governança del turisme: Hem regulat l’activitat turística mitjançant l’aprovació del PEUAT, un pla per posar fer a construcció incontrolada d’hotels, i hem constituit un Consell de Turisme per decidir col·lectivament quin model turístic volem. 
  • ​Inversió en habitatge: Hem multiplicat per quatre la inversió en polítiques d’habitatge, treballant per crear un parc públic de lloguer a preu assequible. A final de mandat, l’haurem augmentat amb 4.000 pisos més. A més, s’està impulsant les cooperatives d’habitatge i les rehabilitacions.
  • Hem recuperat edificis per a ús veïnal en barris amb pressió especulativa com El Borsí, Can 60, Via Laietana 8-10, l’Ateneu Enciclopèdic, Solar de Miles de Viviendas, la cooperativa Segle XX o el teatre Arnau. 
  • Lluita contra els pisos turístics il·legals: S’ha duplicat la plantilla d’ inspectors i ja s’han tancat més de 1.000 pisos il·legals. A més, la pressió exercida sobre AirBnb ha aconseguit que acceptin retirar molts dels pisos il·legals de la plataforma.