Jornades "Enfortir els béns comuns des del municipalisme"

Quines oportunitats suposa per a l'economia social la irrupció de candidatures ciutadanistes a nivell de planificació i gestió de polítiques de desenvolupament econòmic local? Com són les relacions de les candidatures municipalistes amb els moviments socials abans i després de les eleccions? Com garantir l'eficiència, transparència i participació ciutadana? Com superar les lògiques individualitzades en la coproducció de polítiques? Quin tipus d'oportunitats i limitacions representen els comuns urbans per al teixit social urbà? Aquestes són algunes preguntes que us convidem a respondre en comú a una trobada de debat i reflexió sobre la gestió dels béns comuns des de dins i fora de les institucions. 

Començarem divendres 15 d'abril a les 19h a l'aula magna de la Facultat de Geografia i Història de la UB (carrer Montalegre, 6) amb la taula "L’assalt institucional. Llums i ombres 10 mesos després" amb representants de diferents candidatures municipalistes que ara governen diferents ciutats, com Barcelona, Madrid, Zaragoza, Cádiz, A Coruña, Iruña, Badalona o Santiago de Compostela.

Les jornades s'articularan al voltant de cinc tallers que posaran sobre la taula qüestions clau relatives a la gestió del béns comuns des de l'àmbit institucional i des de la gestió comunitària: "Recomunalització de serveis d'interès públic"; "El cooperativisme com a projecte socioeconòmic"; "L'habitatge primer"; "Coproducció i coexecució de polítiques públiques per part de la ciutadania: experiències, reptes i dificultats" i "Comuns urbans i espai públic". Als tallers hi participaran membres de l'Administració Pública, d'organitzacions polítiques i de col·lectius i entitats que treballen al voltant de la gestió dels béns comuns com Aigua és Vida, la Fundación de los Comunes, Forum dei Movimenti Sociali per l´Acqua, Fundazioa Iratzar, Col·lectiu Ronda, Labcoop, La Xarxa d'Economia Solidària (La XES), Mietshäuser Syndikat, Candidatura Unitaria de Trabajadores, La Hidra Cooperativa o Can Batlló, així com activistes i investigadors. 

Inscriu-te als tallers

Després de la posada en comú dels tallers, es tancarà la sessió amb la taula rodona "Organitzacions polítiques i moviments socials més enllà de les institucions. Principals reptes a curt i mitjà termini" amb la intervenció de l'Aliança contra la Pobresa Energètica; la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca; la Plataforma en Defensa de l'Ebre; Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute; o Catalunya No al TTIP entre d'altres.

Programa

Divendres 15

19h L’assalt institucional". Llums i ombres 10 mesos després


El cicle de mobilitzacions socials esdevingudes des de l'any 2011, amb el catalitzador del 15M, acaben per dur a la materialització de l'anomenat “assalt institucional” per part de candidatures ciutadanistes en algunes de les principals ciutats de l'Estat espanyol. En aquesta taula, les persones convidades reflexionaran sobre les relacions de la seva organització amb els moviments socials abans i després de les eleccions.

Ponents: Susanna Segovia (Barcelona En Comú), Luisa Broto (Zaragoza en Común), Iago Martínez (Marea Atlántica), Ana Méndez (Ahora Madrid), Compostela Aberta, Laura Eugenia Jiménez Ortega (Podemos Cádiz), Josep Tellez  (Guanyem Badalona) i Patricia Perales Hurtado (Euskal Herria Bildu - Iruña).
Introducció i moderació: Joan Subirats (Barcelona En Comú), Federico Tomasone, director de projectes de l'oficina de Brusel·les de la Fundación Rosa Luxembug i Raul Zelik (Fundación Rosa Luxemburg)

 

Dissabte 16 

Tallers de 10 a 14h 

10 h Recomunalització de serveis d'interès públic

La gestió directa dels serveis d'interès públic suposa anteposar les necessitats col·lectives als beneficis econòmics privats. El taller abordarà els límits i les oportunitats que implica el repte assumit per alguns ajuntaments, de la mà d'organitzacions socials, per la desmercantilizació i la recomunalizació dels béns i els recursos comuns, tant materials com de sistema. En quins casos el model de gestió ha de passar per la municipalització? Com garantir l'eficiència, transparència i participació ciutadana? En quins casos poden explorar-se altres formats (entitats d'economia social i solidària; gestió cívica; etcètera)?

Ponents: Míriam Planas (Aigua és vida), Emmanuel Rodríguez López (Fundación Los Comunes), Renato Di Nicola (Forum dei Movimenti Sociali per l'Acqua), Oihaneder Indakoetxea Barberia (Alcaldessa de l'ajuntament de Barañain)
Relatoria | conducció: Laia Rosich | David Llistar (Barcelona En Comú) 

10h El cooperativisme com a projecte socioeconòmic

L'economia social i solidària assumeix com a principal repte el desenvolupament de relacions i pràctiques econòmiques rendibles, eficaces i alhora alternatives, promovent la gestió democràtica i la responsabilitat social. Aquest taller analitzarà experiències de diferents tipus de cooperatives i permetrà obrir un debat sobre la viabilitat econòmica d'aquests projectes i la seva capacitat de transformació política i social. Com fer compatibles els valors i pràctiques de l'economia social i solidària en el marc de competitivitat de l'economia liberal capitalista? Quines oportunitats suposa per a l'economia social la irrupció de candidatures ciutadanistes a la planificació i gestió de les polítiques de desenvolupament econòmic local?

Ponents: Iván Miró i Elba Mansilla (activistes del movimient cooperatiu); Josu Lizarralde Aisastui (Fundazioa Iratzar); Jesús Carrión (Col·lectiu Ronda); Guillermo Rojo (Labcoop); Jordi Via (Barcelona en Comú); Pepa Muñoz, TEB grup cooperatiu 
Relatoria | conducció: Álvaro Porro | Natalia Rosetti (Barcelona en Comú) 

10h L'habitatge primer 

El dret a l'habitatge comporta que les institucions assumeixin obligacions de gran complexitat que conjuguin la promoció de mesures immediates per donar resposta a la situació d'actual emergència, amb l'impuls d'un nou model social d'accés a l'habitatge. El taller abordarà les experiències catalanes i alemanyes en aquesta matèria. En aquest taller, es plantegen les següents preguntes: Quin tipus de mesures d'urgència s'impulsen per abordar la qüestió de l'accés a l'habitatge i evitar els desnonaments per raons econòmiques? En quina mesura els governs municipals poden incidir en la transformació de la funció social de l'habitatge i superar la lògica de la propietat privada cap a la del bé comú? Quin paper hi tenen les plataformes ciutadanes i els moviments socials en aquest procés?

Ponents: Vanesa Valiño (Barcelona En Comú); Terrassa en Comú; Patricia Perales Hurtado (Euskal Herria Bildu - Iruña); Peter Kämmerling (Mietshäuser Syndikat)
Relatoria | conducció: David Mongli | Ernest Marco (Barcelona En Comú)

10h Coproducció i coexecució de polítiques públiques per part de la ciutadania: experiències, reptes i dificultats

Aquest taller pretén abordar els reptes i les dificultats que suposa la cooperació i la innovació social en la producció i execució de les polítiques. Els mecanismes de participació ciutadana, la col·laboració públic-privada i la gestió comunitària, són alguns dels factors que s'analitzaran a través de les experiències de Badalona, Barcelona i Lleida. En aquest taller, es plantegen les següents preguntes: Com superar les lògiques individualitzades en la coproducció de polítiques? Com passar de la valoració quantitativa a la valoració qualitativa? Quines experiències pot destacar en el seu municipi respecte a la coexecució de polítiques públiques?

Ponents: Fátima Taleb (Guanyem Badalona En Comú); Laia Forné (Barcelona En Comú); El Comú de Lleida; Iago Martínez (Marea Atlántica); Antonio Sánchez Gallardo (Candidatura Unitaria de Trabajadores - Saucejo, Sevilla); Gotzon Elizburu (Fundazioa Iratzar)
Relatoria | conducció: Mariela Iglesias | Carolina Recio (Barcelona En Comú)

10h Comuns urbans i espai públic

L'espai urbà és un dels béns comuns més importants a les ciutats. La resignificació i revitalització d'espais en desús per part de la ciutadania, pren força i es manifesta en el rol de disseny i construcció de la ciutat. El taller analitzarà el context en el qual es produeixen aquestes pràctiques, així com els casos del programa municipal Pla Buits i el projecte de treball col·lectiu veïnal autogestionat de Can Batlló. En aquest taller, es plantegen les següents preguntes: En quin context es produeixen aquest tipus d'intervencions a l'espai públic per part de la ciutadania? Fins a quin punt aquestes pràctiques responen a la situació conjuntural i quins efectes estructurals se'n poden arribar a derivar? Quin tipus d'oportunitats i limitacions representen aquestes experiències per al teixit social urbà?

Ponents: Helena Cruz (UAB - IGOP); Rubén Martínez (La Hidra Cooperativa); Miquel Reñé Garaboa (Pla Buits); Can Batlló 
Relatoria | conducció: Nancy Docteur| Enric Bárcena (Barcelona En Comú)

16h Posada en comú dels resultats dels tallers

Relatoria | conducció: David Balbás Alonso | Vanessa Maxé (Barcelona En Comú)

18.30h Organitzacions polítiques i moviments socials més enllà de les institucions. Principals reptes a curt i mitjà termini

Ponents:
María Campuzano (Aliança contra la Pobresa Energètica); Plataforma d'Afectats per la Hipoteca; Plataforma en Defensa de l'Ebre; Iolanda Fresnillo (Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute); Cristina Pina (Catalunya No al TTIP), Procès constituent en Catalunya
Introducció i conducció: Marcelo Expósito (Barcelona en Comú) i Martin Schirdewan, Director de l'oficina de Brusel·les de la Fundación Rosa Luxembug, i Raul Zelik ( Fundación Rosa Luxemburg)

 

Lloc: UB Facultat de Geografia i Història. c/Montalegre, 6

Divendres 15 a les 19h

Dissabte 16 d'abril a partir de les 10h 

<M> Universitat (L2) (L1) Catalunya (L3)

Esdeveniment de facebook