Divendres, 30 abril, 2021

Feliç Primer de Maig, Dia Internacional dels Treballadors i les Treballadores!

Avui volem parlar de la Barcelona immediata, la d’ara mateix, 1 de maig de 2021, segon any en pandèmia. El moment que vivim necessita polítiques directes per a protegir el comerç local i familiar i els llocs de feina de la ciutat. Com sabem, Barcelona, molt centrada en el turisme, s’ha vist especialment afectada. Per això l’Ajuntament de Barcelona ha ampliat les terrasses de bars i restaurants i ha llançat un gran paquet d’ajuts a PIMES, un altre paquet d’ajuts a la contractació de persones en situació d’atur i un tercer d’ajuts i reforçament de l’atenció jurídica per a autònoms. Necessitem una ciutat que, també en temps de pandèmia, arribi a final de mes.

Avui volem parlar de la Barcelona present, dels reptes anteriors a la crisi de la COVID-19 que segueixen existint. Atur -especialment juvenil-, augment dels minijobs, riders, desigualtat laboral i no remuneració de treballs de cures, absolutament necessaris pel benestar de tots i totes. Per això, el nostre Ajuntament ha posat en marxa un pla de creació de 100.000 nous llocs de feina de qualitat i un pla de xoc contra l’atur juvenil i ha dut a terme l’ampliació de la plantilla municipal no interina més gran en 40 anys. Per avançar cap a la igualtat laboral, estem desenvolupant polítiques transformadores com són programes per a la inserció laboral i la regularització de persones migrades, un centre pioner per a les persones que cuiden i un servei de cangur municipal. I prediquem amb l’exemple: des de 2016, prioritzem la contractació pública d’empreses amb bones condicions laborals. Necessitem una ciutat on tots i totes -siguem qui siguem, vinguem d'on vinguem- arribem a final de mes.

I avui volem parlar de la Barcelona del futur. L’Ajuntament de Barcelona, liderat per Ada Colau, creu en la Renda Bàsica Universal, un sou individual i incondicional per a tota la població, que ens protegiria de les feines precàries, atacaria d’arrel la pobresa garantint uns ingressos mínims, activaria l’economia i ens permetria viure amb llibertat, dignitat i futur. I no només hi creu, sinó que lidera el programa europeu B-MINCOME que va realitzar una prova pilot a la ciutat als anys 2018 i 2019. Volem una ciutat que arribi més enllà de final de mes. Una Barcelona on tots i totes -siguem qui siguem, vinguem d'on vinguem- tinguem una vida segura, lliure i plena.

Des de l’Ajuntament treballem sense descans per complir amb els desafiaments immediats, els horitzons de la Barcelona que necessitem i, al mateix temps, no apartar mai la mirada dels desafiaments de futur, els grans horitzons de la Barcelona que volem per a tots i totes.

Tània Corrons i Enric Bàrcena
Portaveus de Barcelona en Comú