En defensa de la bicicleta i els eixos verds

Defensar l'ús de la bicicleta i la transformació de carrers en eixos verds és defensar una ciutat per a la vida.

El tema de les bicicletes i els vehicles privats ha estat un dels debats de la setmana. El motiu: unes declaracions de Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, en què demanava que “la Colau abandoni el seu pla de mobilitat”, argumentant que és un desastre per als comerciants i que, segons la seva opinió, posa en risc fins a 50.000 llocs de treball.

Totes les dades, però, ens diuen el contrari. La pacificació dels carrers té un impacte positiu en es comerços. Sense anar més lluny, segons un estudi de Barcelona Comerç, el 67% dels desplaçaments diaris per fer la compra es fan a peu. En canvi, el vehicle privat representa només el 23% de la mobilitat, però ocupa el 60% de l’espai públic, un espai que podríem utilitzar per fer-hi jardins, terrasses o parcs infantils. Així doncs, afavorir la mobilitat a peu o en vehicles no contaminants com les bicicletes, no és només bo per la salut, sinó també per al comerç. I així ho demostra l'èxit dels talls de carrer a Sants-Creu Coberta, a la superilla de Sant Antoni o en altres eixos comercials pacificats com Carrer Gran de Sant Andreu. I l’èxit de la proposta “Obrim carrers” és indiscutible. 

Només a Barcelona, la contaminació mata gairebé 800 persones a l'any. Salvar vides no és negociable, i tampoc és negociable el camí que hem començat cap a una ciutat més verda, amb més espai per al vianant, per al joc, una ciutat per a la vida. Aquesta pandèmia ens ha demostrat que volem recuperar els carrers, que volem tornar a gaudir de la ciutat, i que volem una Barcelona amb menys cotxes, menys fums i menys contaminació.

Per això, seguirem obrint carrers, desplegant la xarxa de carrils bici, ampliant les voreres i creant zones verdes allà on sigui possible. Aquest pla de mobilitat no és un invent de “la Colau”, sinó la conseqüència d’un moviment mundial que demana ciutats més saludables, més passejables, ciutats que posin la vida de les persones al centre. Per molt que a alguns això els molesti.