ElNacional.cat es veu obligat a retirar un titular fals sobre Ada Colau

 

Elsa Artadi va difondre la notícia falsa culpant Colau d’haver rebutjat el Tour de França, quan va ser Xavier Trias qui va renunciar-hi

El mitjà digital independentista ElNacional.cat va difondre una notícia on afirmava que l’alcaldessa de Barcelona havia renunciat a que Barcelona acollís el Tour de França. La notícia (la qual no va signada) basava aquesta acusació en unes declaracions del director del Tour de França, Christian Prudhomme, el qual deia que “els nous dirigents” de l’Ajuntament “no tenien interès” a acollir l’esdeveniment ciclista.

ElNacional no va comprovar que aquest relat del director del Tour de França fes referència al govern dels Comuns, i va decidir acusar a Colau sense ni tan sols comprovar aquesta informació. De fet, en la mateixa notícia diuen que “Prudhomme no fa referència directa a Colau, però per les seves paraules queda clara quina va ser la seva postura”.

Ràpidament la notícia va saltar a Twitter, difosa sobretot per polítics de l’entorn JxCat i altres mitjans digitals. Sergi López-Egea, el reconegut periodista ciclista amb més de 30 anys d’experiència, va alertar a Elsa Artadi (qui havia difós la notícia falsa en un tuit), que aquesta informació era falsa i que era, precisament, el govern del seu partit amb Xavier Trias, a qui es referia Prudhomme quan deia que no van mostrar interès en el Tour de França.

La realitat és que va ser durant el mandat de Jordi Hereu (2006-2011) que es va gestar un acord perquè el Tour de França es fes a Barcelona. Només faltava la signatura de l’acord, però amb el canvi de govern el 2011, Xavier Trias va renunciar a fer-ho.

La Vanguardia, que també havia difós aquesta notícia, va corregir ràpidament el titular. Però ElNacional.cat es va negar a fer-ho, tot i saber que el que deien era mentida. No va ser fins que l’Ajuntament de Barcelona els va amenaçar en dur-los als tribunals, que van accedir a corregir el titular i publicar una rectificació. I és que les conseqüències haguessin estat una més que segura sentència condemnatòria per difondre informacions falsa.

Altres mitjans, com MetrópoliAbierta o TotBarcelona, encara no han corregit el titular. Tampoc Elsa Artadi ha esborrat o corregit el tuit on difon la notícia falsa, el qual encara és púbic.

 

Qui ha creat la fake new? ElNacional.cat

Qui l’ha difós? MetrópoliAbierta (Pedro J. Ramírez), TotBarcelona, Elsa Artadi (Junts), Jaume Oliva (Junts), Josep Bou (PP), Luz Guilarte (Ciutadans), Chema Clavero, Mark Serra, JuntsxCat Barcelona