Dimarts, 31 març, 2020

Desmontant la “intel.ligència” lliberal

El plenari del passat mes de març de 2020 va ser per mi un dia important perquè vam poder aprovar la declaració d’emergència climàtica al Districte. Acompanyada de tot tipus de mesures treballades amb les meves companyes, estic segura que posarà en valor totes aquelles accions que es fan als nostres barris i que, per petites que siguin, sumen i molt per tractar de resoldre la preocupant situació que se’ns ve a sobre.

En els plenaris, de vegades per falta de temps, et quedes amb les ganes de respondre amb més amplitud i de manera més reflexionada. Amb aquestes quatre ratlles intentaré explicar-me més ampliament .

El primer i clar exemple el va protagonitzar un dels consellers de Ciutadans acusant Barcelona en Comú de no fer res en relació amb l’emergència climàtica durant el mandat passat. Prefereixo pensar, potser amb certa ingenuïtat, que ens ataquen de manera sistemàtica pel fet de ser oposició; és evident el seu desconeixement del Pla Clima i de l'ingent feina que fa aquest Ajuntament a través de Barcelona+Sostenible o el Pla Director de l´Arbrat, les mesures en rehabilitacions o les PAES (Punts d’Assessoraments Energètics ), per exemple.

Amb aquest atac, van justificar la seva negativa a aprovar els pressupostos perquè no confiaven en la nostra gestió, i que per governar s’han de gastar els diners mirant per la ciutadania i les seves necessitats. Potser tampoc han llegit i comprovat que Barcelona, a banda de reduir el deute, ha estat la ciutat amb més despesa social de l’Estat durant el passat mandat, o que hem comprat busos nous més sostenibles, quan feien molts anys que no es movia un sol dit en aquest sentit.

En la intervenció d´ERC, ens van dir que no concretàvem i que en la nostra mesura, utilitzàvem molt la paraula “instar”. En aquest sentit crec que és ERC qui millor sap quines són les competències d'un Ajuntament i quines són de la Generalitat (on tenen molt a dir) quan construeixen de manera indiscriminada a la Costa Brava o quan volen fer més carreteres a costa de matar espais naturals, per exemple. Doncs sí, instem a les seves responsabilitats i si quan piquem a les seves portes no trobem a ningú ens trobaran als carrers, els quals mai hem deixat.

Respecte a l´intervenció de Junts X Catalunya, crec que continuen obsessionats en anar contra la superïlla de Poblenou, argumentant que només beneficia a unes quantes veïnes. Doncs potser haurem de donar-los tota la raó… Beneficiem a moltes més persones i fem moltes superïlles més. Junts X Catalunya creu que hem d’anar cap a un “creixement intel·ligent”, posant per davant als interessos econòmics sempre per davant de les persones, la seva salut i el planeta. Doncs crec que en cap cas el creixement pot anar seguit de l’adjectiu intel·ligent, Potser, com que ja no s´atreveixen a negar la realitat que tenim al davant, busquen subterfugis per continuar anant a favor dels grans contaminants, als grans lobbys altament responsables del drama que suposa l´emergència climàtica per al planeta i a les seves i seus habitants. Som ecodependents i vulnerables, si us plau no s’enganyin a vostès mateixos ni a la ciutadania amb el discurs liberal que l´unic que amaga es continuar mantenint la diferència de classes enriquint als mateixos de sempre i engrandint l´escletxa de la injustícia social entre la ciutadania.

Allò realment Intel.ligent hauria estat escoltar les veus de fa més de 30 anys que des de l’activisme i la ciència porten advertint que ens trobaríem en aquesta situació. Doncs bé, no vam ser Intel.ligents i en aquest punt estem. Un punt de no retorn on no podem revertir el mal que hem fet, però que estem a temps de ralentir i apaivagar, sempre des de la responsabilitat de la no negació i, òbviament, des del decreixement. Que sàpiguen que els diners i les propietats acumulades no els serviran per respirar i mantenir la vida tal i com la coneixem, que només i com a molt podran pagar les factures de la seva despesa energética climatitzant els seus espais d'estada i els seus domicilis, res més.

No obstant, coincideixo amb la intervenció del conseller de Barcelona pel Canvi en que hem de canviar el sistema, malgrat que estic d´acord que la responsabilitat més gran en aquest desastre en el que hem sumit el nostre món és de les gran empreses, lobbys que han posat per davant les economies d´uns pocs (el famós 1% que atresora la riquesa mundial) en contra de la gran majoria, explotant recursos de manera indiscriminada i precaritzant alhora molts països tant del Sud d'Amèrica, com d’Àfrica per exemple. I no conformant-se només amb això arriben a assassinar a qui defensa la Terra per davant dels seus interessos com és el cas de la Berta Cáceres. Però nosaltres també som una mica responsables, ja que les empreses es basen en la demanda. Per tant, sinó demandem determinats productes (moltes vegades innecessaris) com per exemple el plàstics d'un sol ús, ells no els fabricaran perquè no obtindran la rendibilitat que esperen. Salvem les nostres vides, deixem respirar al nostre planeta i donem-li l´oportunitat de curar-se i regenerar-se per responsabilitat amb la vida. Si no ho fem, el planeta continuarà sense nosaltres, es regenerarà i nosaltres serem qui ens extinguirem essent els nostres propis botxins.