#RelatemElCanvi

Beques menjador, nous plens de districte, reducció salarial dels gerents de l'Ajuntament, i pisos turístics il·legals per lloguer social

1. Més de 6.000 famílies en situació de vulnerabilitat podran beneficiar-se de les beques menjador

L'Ajuntament ha ampliat en 2,8 milions el fons per beques menjador de cara al curs 2015/16. Les dificultats per assegurar una alimentació bàsica i equilibrada han augmentat a la ciutat, sobretot en les famílies amb nens/as i adolescents en situació de pobresa i exclusió social. Garantir el dret a una alimentació adequada durant tot l'any és prioritari. Més de 6.000 famílies en risc d'exclusió beneficiaran d'aquestes beques que cobriran les necessitats de l'alimentació bàsica de menors i adolescents.

+ info: http://www.ara.cat/barcelona/samplien-lalimentacio-families-vulnerables-barcelona_0_1400260170.html

2. Plens de districte desbordats de gent en el dia de la seva constitució

La setmana passada es van constituir els nous plens de districte, en els quals hi participen els 54 consellers i conselleres de BComú, escollits en un procés de primàries obert a tothom -una reivindicació històrica del moviment veïnal-. Les seus dels districtes es van omplir de gent que vol ser partícip d'una altra forma de fer política. Els treballadors i treballadores de la casa explicaven que mai abans havien vist tanta participació en la constitució dels plens, que a més, a partir d'ara, es podran seguir per primera vegada en directe a través d'Internet. Un pas més cap a la transparència i obertura de les institucions.

+ info: https://barcelonaencomu.cat/ca/post/la-constitucio-dels-plens-de-districte-somplen-de-gent

3. La nova estructura gerencial de l'Ajuntament estalvia un 36% en retribucions, a l’entorn de 470.000 euros

El salari d'una trentena d'alts càrrecs tècnics de l'Ajuntament -els i les Gerents- es redueix de mitjana en un 36%. Aquesta reducció salarial permetrà a l'Ajuntament disposar de prop de mig milió d'euros per impulsar polítiques que són prioritàries: com la lluita contra les desigualtats i la reducció de la pobresa. Els regidors i regidores de BComu, independentment dels salaris establerts pel primer ple de la legislatura, percebran 2.200 euros nets mensuals en 14 pagues, tal com estableix el Codi Ètic de Barcelona En Comú.

+info: http://governobert.bcn.cat/ca/transparencia/dades-dels-carrecs-municipals

4. S'engega una prova pilot per destinar els habitatges d’ús turístic il·legals a polítiques socials d’habitatge

Lluitar contra els impactes negatius del turisme a la ciutat és un dels nostres compromisos amb la ciutadania. Ahir es van presentar tres noves mesures per donar resposta a diverses problemàtiques relacionades amb el turisme. Es tracta de la reorientació del model cap a un turisme de qualitat i sostenible. Turisme de qualitat ha de voler dir un model turístic que garanteixi la qualitat de  vida dels veïns i veïnes  de la ciutat. I és per això que cal posar per davant els drets, en  aquest cas el dret a l'habitatge, i recuperar el lideratge públic en el model turístic. Les tres mesures són:

1) Posar els pisos turístics il·legals en lloguer social pels veïns/es de  la ciutat, oferint una condonació del 80% de la multa als propietaris d'aquests si els cedeixen com a mínim durant tres anys. Es tracta d'una prova pilot que funcionarà en el districte de Ciutat Vella. 2) Posar en marxa una campanya de comunicació i informació per detectar els pisos turístics il·legals, buscant el suport dels turistes per tal de detectar-los. 3) Assegurar que totes les empreses que es  beneficien del turisme a la ciutat s'acullen a la legislació i  fiscalitat vigents, especialment les plataformes online com Airbnb i Booking.

A més, una altra mesura necessària per cobrir necessitats bàsiques i fer front a les externalitats de la pressió turística que viu Ciutat Vella és la instal·lació de 6 nous urinaris públics al districte. 

 + info: http://www.eldiario.es/catalunya/politica/Barcelona-convertir-turisticos-ilegales-viviendas_0_416808512.html