Bcomú recolza al govern Grec davant la proposta de l'Eurogrup i dóna suport al referendum ciutadà

Gerardo Pisarello «Trobem lògic i és un exemple molt saludable de govern democràtic, que el govern de Grècia convoqui una consulta per conèixer la voluntat del poble grec en un aspecte tan sensible per al seu futur i que definirà la política econòmica i social del país en els propers anys».

Read it in English Bcomú supports the Greek government in its negotiations with the Eurogroup and its plan to hold a referéndum

Read it in Greek Βcomú στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση μπροστά στην πρόταση του Eurogroup και τίθεται υπέρ του δημοψηφίσματος.

El govern grec va aprovar ahir una convocatòria de referèndum per tal que la població grega voti l'última proposta d'acord econòmic presentada per la Troika. Això ha provocat la condemna de l'Eurogrup i la seva negativa a continuar amb el finançament a Grècia, així com l'inici de converses per abordar l'expulsió del país hel·lè de la moneda comuna. Barcelona En Comú considera que aquesta reacció posa en perill la sobirania grega, suposa una coacció a tota la societat i persegueix pressionar el seu govern per no fer consultar la ciutadania.

En el decurs dels darrers sis mesos, el govern grec ha mantingut converses amb la Troika en unes condicions d'asfíxia econòmica sense precedents. En aquests mesos, s'ha provat d'obligar el país a acceptar uns memoràndums signats pel govern anterior, tot i que aquests van ser fortament condemnats per la població grega en les recent eleccions.

La proposta de l'Eurogrup inclou aspectes tan contraris a les necessitats expressades a les urnes com ara la desregulació del mercat laboral, les retallades en pensions, la reducció de la inversió pública o l'augment de l'IVA dels productes bàsics. Són mesures tan oposades a la voluntat política del govern electe, que qüestionen la sobirania política del país. El respecte a la voluntat popular hauria de ser la pedra angular en la composició d'una Unió Europea democràtica i justa.

Davant d'aquesta situació, Barcelona En Comú entén i recolza que el govern grec convoqui la seva ciutadania a decidir si accepta l'ultimàtum de l'Eurogrup, sobretot quan aquest imposa mesures d'austeritat contràries a la majoria parlamentària del país.

Gerardo Pisarello, primer tinent d'Alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, ha declarat: «Trobem lògic i és un exemple molt saludable de govern democràtic, que el govern de Grècia convoqui una consulta per conèixer la voluntat del poble grec en un aspecte tan sensible per al seu futur i que definirà la política econòmica i social del país en els propers anys».

Allò que fa especialment respectable el referèndum grec és que el govern el planteja de manera vinculant, en acceptar -més enllà del seu posicionament- el que decideixi la majoria social, fet que considerem exemplar per resoldre molts conflictes també dins el nostre país.

Igualment, posem l'accent en la situació econòmica del sud d'Europa, on des de molts àmbits es percep aquest ultimàtum com una extorsió. Donem suport a totes aquelles mobilitzacions convocades en defensa d'una consulta ciutadana que considerem legítima.