Barcelona ciutat valenta, referent al món

Fa tres anys imaginàvem una ciutat més cohesionada, més oberta, més sostenible, amable i acollidora. Volíem una ciutat més humana i més democràtica, i tres anys més tard, ja la estem transformant. Tenim més poder del que ens van fer creure, i per això no tenim por a l'hora de desenvolupar mesures valentes, d'enfrontar-nos als lobbies i als grans especuladors, de lluitar per una ciutat més justa i més feminista. Perquè aquesta és la ciutat que volem!

T'expliquem perquè Barcelona és una ciutat més valenta, habitable, cuidadora, amb futur i amb un Ajuntament què és referent democràtic al món. Descarrega el fulletó 

Ciutat valenta: que protegeix el veïnat contra els abusos de grans lobbies i especuladors

Som una ciutat valenta que protegeix la seva gent dels abusos en l’habitatge, combat la precarietat laboral i lluita contra els atacs a la sobirania municipal. Plantem cara davant els lobbies per defensar el dret a la ciutat.

 • Sancionem els grans bancs i els especuladors. Multem la Sareb, el BBVA o el Santander per tenir pisos buits i els expropiem els pisos , Endesa per no garantir els drets energètics o Airbnb per anunciar pisos turístics de forma il·legal. 
 • Lluitem contra els fons voltors. Aprovem ajuts per rehabilitar finques, condicionats a garantir que no s’expulsen els veïns Comprem finques per destinar-les a lloguer públic i recuperem per a ús veïnal edificis com El Borsí, Can 60, Via Laietana 8-10 o el Teatre Arnau. 
 • Posem ordre a la massificació turística. Hem aprovat un pla per posar fre a la construcció incontrolada d’hotels, hem duplicat la plantilla per a les inspeccions de pisos turístics il·legals i n’hem retirat més de 1.000. 
 • Fem front als oligopolis. Hem posat en marxa l’empresa pública d’energia renovable més gran de tot l’Estat. Trenquem la dependència amb Endesa i lluitem per recuperar l’aigua de les mans d’Agbar.
 • Plantem cara a Montoro. Vam decretar que educació i sanitat són “serveis bàsics”, cosa que va permetre ampliar recursos públics i contractar més personal tot i les limitacions que posa l’Estat. 

Ciutat habitable: més saludable, millor connectada i que recupera espai públic.

Volem una ciutat més amable i habitable per passejar, jugar i trobar-nos entre nosaltres en els espais comuns, carrers, parcs, places… amb més espai verd i millor connectada gràcies a un transport públic més eficient. 

 • Fem més pulmons verds i frenem la contaminació. Barcelona respira millor amb la creació de cinc parcs nous, tres jardins, 10 places verdes i 10 interiors d’illa. S’ha creat per primer cop un protocol anticontaminació amb zones de baixes emissions i mesures per fomentar el transport públic.
 • Millorem la connexió i la mobilitat. Hem renovat la flota de busos i hem implantat la nova xarxa de bus. Hem desencallat les obres de la línia 10. Estem acabant la xarxa de carril bici apostant per una mobilitat sostenible i eficient. 
 • Recuperem el carrer per a petits i grans. Hem impulsat el projecte de les superilles, hem pacificat carrers i interiors d’illa i hem ampliat voreres. Estem fent de Barcelona una ciutat més amable, amb nous espais de joc.
 • Desbloquegem grans obres que estaven pendents. Trenquem barreres arquitectòniques i acostem barris: nova ordenació del Port Olímpic, la reforma de Vallcarca, la Meridiana, Glòries, Sagrera o el cobriment de la Ronda de Dalt, entre altres.  
 • Apostem pel tramvia. El projecte és imprescindible, està llest i cada cop més gent de Barcelona i les ciutats de l’AMB estan convençudes que unir els tramvies és una mesura de sentit comú.

Ciutat que cuida: que es preocupa de la gent que hi viu i no deixa a ningú enrere

Amb un augment del 50% del pressupost, som la capital amb més despesa social de tot l’Estat. Tenim un ferm compromís en la lluita contra les desigualtats i hem treballat perquè la justícia social arribi a tothom.

 • Més habitatge que mai. Per cada 100 € que destina l’Ajuntament a habitatge, la Generalitat en destina 23 i l’Estat només 10. Han baixat un 22% els desnonaments i ha pujat un 240% l’atenció a les famílies desnonades. 
 • Defensem els drets bàsics.  Hem revertit les retallades en serveis bàsics, triplicat beques menjador i aprovat ajudes per a famílies monoparentals i amb infants de 0-16 anys. Hem ampliat un 72% el programa d’assistència personal i incrementat 297 places per als sense llar.
 • Prioritzem la salut i l’educació. Hem impulsat un Pla de Salut Mental i un Pla d'Acció de Drogues. Al final del mandat hi haurà 13 nous centres educatius públics de primària i secundària i més de 100 escoles bressol públiques.
 • Som Ciutat Feminista i diversa.  Posem el feminisme al centre de totes les polítiques municipals: en l’elaboració dels pressupostos, en el model urbà, la creació del Centre Municipal de Recursos LGBTI o les mesures contra la violència masclista. 
 • Som ciutat d’acollida. Hem triplicat les persones refugiades ateses des de l’inici del mandat i hem creat un Programa municipal d’acollida a persones refugiades pioner a Europa. Apostem decididament per l’Oficina per la No Discriminació.

Ciutat amb futur: que treballa en xarxa i fomenta un teixit productiu viu, cooperatiu, creatiu i innovador

Barcelona genera riquesa i té un gran potencial productiu i cultural. Impulsem mesures per protegir el petit comerç i apostem per l’economia social i solidària. Potenciem que Barcelona sigui un referent al món en sectors estratègics.  

 • Activem el teixit productiu. Hem creat eines pioneres com els Plans de Desenvolupament Econòmic de Districte o un programa milionari d’ajuts als barris. Creiem en una fiscalitat més redistributiva i hem impulsat una xarxa internacional d’economia social i solidària.
 • Reduïm desigualtats. El Pla de Barris és un dels projectes més importants i claus del mandat. S’implementa a 16 barris de la perifèria, i inclou mesures com la recuperació de la memòria popular dels barris, instituts escola o la recuperació de parcs i espais verds
 • Gaudim d’una cultura viva, diversa i de proximitat. Reforcem l’eix cultura-educació-territori articulant programacions a biblioteques i equipaments cultural. Fomentem la música en viu de petit i mitjà format. Posarem en marxa la biennal Barcelona Ciutat Oberta.
 • Lluitem contra l’atur. Barcelona Activa ha obert oficines d’atenció als barris i només gestiona peticions d'empreses que reuneixen condicions dignes. Hem impulsat el programa ‘Bona feina, Barcelona’, d’ajuts a empreses que generen ocupació estable i de qualitat.
 • Som referent en innovació a Europa. Creem d'una incubadora especialitzada en empreses d'alt impacte tecnològic a l'edifici MediaTIC del Poblenou i estem rellançant aquest districte econòmic per seguir fent de Barcelona líder mundial en organització de fires i congressos. 

Ciutat democràtica: som fidels al compromís de radicalització democràtica amb què vam arribar a l’Ajuntament

Vam arribar a l’Ajuntament gràcies a la confiança de molta gent i a una clara demanda de més i millor democràcia. Volem un Ajuntament on la corrupció no tingui cabuda i on la transparència sigui senyal d’identitat.

 • Lluita contra la corrupció. Hem estat la primera ciutat d'Europa en incorporar una Bústia Ètica, que permet denunciar casos de corrupció a l’administració protegint l'anonimat del denunciant. Hem limitat els regals i les portes giratòries amb l'aprovació d'un Codi de Conducta municipal. 
 • Un Ajuntament premiat per la transparència.  Hem creat l’Oficina de Transparència i Bones Pràctiques i hem impulsat el Consell per la Transparència. També hem obert el Portal de Transparència Municipal i hem fet pública l’agenda dels càrrecs electes.
 • Noves eines de participació ciutadana. El Reglament de Participació Ciutadana inclou noves formes de participació directa, com les consultes i iniciatives ciutadanes. També hem impulsat Decidim. Barcelona, la primera plataforma de participació ciutadana feta amb programari lliure.
 • Un Ajuntament a peu de carrer.  Cada 15 dies l’alcaldessa Ada Colau fa una trobada amb els veïns i veïnes d’un dels barris de la ciutat, per escoltar les preocupacions del veïnat, donar la cara i no perdre mai el contacte amb tot el que passa a la ciutat. 
 • Contractació pública amb criteris ètics.  Amb la nova guia de contractació de l’Ajuntament, el 80% dels contractes públics a Barcelona incorpora clàusules socials, ecològiques i feministes, i premia empreses que augmenten els sous a través d’un acord metropolità per un salari mínim.