#30DiesDeGovern

30 dies de govern a l'Ajuntament

Avui fa un mes de la investidura. Hem entrat amb moltes ganes de treballar. Aquest primer mes ha servit sobretot per conèixer la institució i anar traçant les línies organitzatives i executives que volem posar en marxa en els propers quatre anys. 

Tenim molt clar quines són les nostres prioritats, hem anat per feina per posar en marxa les polítiques a les que ens hem compromès amb la ciutadania de Barcelona. Així mateix també hem fet gestos sobre com construir una institució més propera: fer servir el transport públic en comptes dels cotxes oficials, treballar en una agenda social proactiva per posar al centre del debat públic llocs i lluites que no tenien veu.

Així tot, ens agradaria destacar algunes notícies que han quedat ensorrades en la comunicació del dia a dia, perquè són passos importants i significatius.

Proposta d'una reducció de les retribucions de càrrecs electes

El nou Govern municipal ha proposat reduir els salaris dels càrrecs electes. En concret, es planteja una reducció del 27% del sou de l’alcaldessa i del 24% dels tinents d’alcaldia. A més, també els regidors de Govern tindrien una retallada del 20%, mentre que els regidors de l’oposició sense càrrec mantindrien el mateix sou que en el mandat anterior. No obstant això, l’oposició es mostra partidària de congelar els salaris i no aplicar aquestes reduccions.

Independentment de si aquesta proposta tira o no endavant, els regidors i les regidores de Barcelona en Comú s’aplicaran el seu codi ètic, amb una rebaixa important dels salaris fins als 2.200 euros. 

Més informació: http://eldigital.barcelona.cat/el-govern-municipal-proposa-una-reduccio-de-les-retribucions-dels-carrecs-electes_218262.html

Protegir les famílies de l’edifici d’habitatges de la Bordeta

El bloc de la Bordeta de l'Obra Social de la PAH té una ordre de desallotjament des de principis de mes i l'Ajuntament ha exigit aturar el desnonament. Cal avaluar la situació i garantir un reallotjament digne de les famílies que hi viuen, cosa que l'ordre ara no preveu i, per tant, incompleix el protocol d'actuació en aquests casos. Des de l'Ajuntament i, en concret, des de la regidoria de Sants-Montjuïc, s'han activat els serveis socials i s'ha exigit ajornar un mínim de 2 mesos el desallotjament i garantir un reallotjament digne a les famílies.

Més informació: http://eldigital.barcelona.cat/sexigeix-aturar-el-desallotjament-de-ledifici-dhabitatges-de-la-bordeta_217588.html

Moratòria d'allotjaments turístics

"El turisme és un actiu important de la ciutat, però s'ha de cuidar, acompanyar, construir-lo entre tots", amb aquesta declaració contundent Ada Colau, resumia la decisió de promoure una moratòria d'un any en la concessió de noves llicències d'allotjaments turístics. Això inclou hotels, apartaments, pensions i tota mena d'habitatges pensats per al turisme. "La ciutat es mereix un debat profund, que mai s'ha fet, amb tots els actors", continuava dient. A mitjà termini, l'objectiu de l'Ajuntament és que el Consell Municipal del Turisme faci una diagnosi acurada de la situació que viu la ciutat, proposi solucions reals i, sobretot, deixi sentir la veu dels veïns i veïnes, que són els primers afectats de les conseqüències de la massificació turística i també els que menys es beneficien dels seus suposats guanys. Perquè en aquesta ciutat el turisme ens afecta a tots, i per això ha de ser entre tots que l'hem de repensar i governar.

Més informació: https://www.youtube.com/watch?v=eI4D-TslUO0

Escoles bressol públiques i de qualitat

L'acció de govern ha de procurar el compliment del programa de BComú i un dels punts essencials és la defensa de l'escola pública, laica i de qualitat. En aquest sentit, l'Ajuntament ja ha dut a terme una de les primeres mesures que té a les seves mans: parar la privatització de dues escoles bressol que obriran el mes de setembre. Com va remarcar l'Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant l'obertura de la 50a edició de l'Escola d'Estiu de l'Associació de Mestres Rosa Sensat: “L’educació sempre ha estat una eina fonamental, però ara que la societat està demanant canvis, encara més”. Sabem que per aconseguir una societat més lliure, compromesa i humana cal una ensenyament per a tothom, lliure, públic i de qualitat. 

Més informació: http://cat.elpais.com/cat/2015/07/01/catalunya/1435741835_807156.html 

Comissió mixta desnonaments

A finals de juny tenia lloc un dia especial: perquè asseure al Saló de Cent de l'Ajuntament a la mateixa taula activistes de la PAH i banquers, personal de serveis socials i administració judicial és ja un gran pas per trobar mesures per evitar els desnonaments a la ciutat. El 30 de juny es va reunir la Comissió mixta sobre desnonaments, creada el 2011 per la pressió de la PAH, reunida només quatre comptades vegades durant el govern de CiU, i oblidada volgudament en l'últim any de mandat. Per trobar solucions cal escoltar totes les parts i cal que tothom segui a la mateixa taula i pugui negociar d'igual a igual: banquers, serveis socials, la PAH i administració judicial, polítics. 

Aquest ha estat un primer pas per trobar solucions reals a la problemàtica que afecta a milers de persones en situació de vulnerabilitat a la nostra ciutat i haurem de continuar lluitant dins i fora de l'Ajuntament per exigir solucions efectives. Les reunions amb banquers i responsables econòmics n'és un altre, en concret, la reunió http://adacolau.cat/ca/post/reunir-se-com-alcaldessa-amb-un-banquer entre Ada Colau i Isidre Fainé és també un gran pas per poder parlar en igualtat de condicions sobre quins són els mecanismes per tal de posar fi als desnonaments. 

En tot cas, a la comissió mixta, les mesures concretes que s'han acordat són tres:

1. Fixar un calendari de modificació del Reglament per a l'Ajudicació d'Habitatges d'Emergència Social, acompanyat d'un procés participatiu i de tot un conjunt de mesures que el facin viable

2. Millorar el protocol d'actuació dels Serveis Socials en els casos de desnonaments

3. Estendre a altres districtes operatius de seguiment que ja funcionen a Nou Barris.