Santi Ibarra

Biografia / Presentació: 

Bilbao 1968. Sóc veí de Barcelona des de 1988. Llicenciat en arquitectura i màster en projectes arquitectònics per la UPC. Professor d’arquitectura i actualment d’urbanisme des de 2005 a ETSALS. Del 2003 al 2005, vaig formar part del comitè editorial de la revista Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme i he estat comissari de l’exposició “Arquitectures sense lloc” (2009). He escrit articles sobre la relació entre l’arquitectura i l’urbanisme amb els moviments socials i les institucions. Sóc soci fundador de sio2arch, oficina d’arquitectura on principalment hem construït habitatges i equipaments públics. Vaig participar al projecte del Parlament ciutadà i durant aquest any a l’eix de urbanisme, comissió de relat, coordinadora i assemblea de Ciutat Vella de Barcelona en Comú.

Motivació: 

Individual

La meva motivació principal per ser conseller de districte és participar en la transformació social i política de Ciutat Vella. Crec que és possible aturar els processos de gentrificació que s’han dut a terme al llarg de les últimes legislatures: intervenint en el mercat de l’habitatge promovent el lloguer social, regulant el turisme per trobar l’equilibri a l’espai públic entre les veïnes i els veïns i els que ens visiten i reforçant el comerç de proximitat. Per fer-ho estic convençut que la millor manera és promovent processos participatius amplis entre la ciutadania, el teixit associatiu i les institucions. Aquests processos han de aconseguir en definitiva que totes pugem prendre decisions en Comú.

Equip

En comú per Ciutat Vella.

Ens presentem a conselleres i consellers de ciutat vella per contribuir en la nova etapa política que s’ha obert a Barcelona. Creiem que tenim una oportunitat única per repensar i transformar el model de ciutat. El districte de Ciutat Vella, històricament precaritzat, ha patit els últims anys, empès pel turisme massiu, una forta pèrdua de població local i de qualitat de vida. Com a veïnes i veïns que coneixem directament la realitat del barri creiem que podem aportar molt a totes les polítiques que ha de dur a terme Barcelona en comú.

Ciutat Vella és un districte amb una extensa xarxa associativa amb la que volem reforçar els vincles a partir del treball quotidià i generant accions en comú. Ens comprometem a reforçar els espais de participació ciutadana, repensant els canals de participació institucionals i crear-ne de nous per aconseguir que un major nombre de persones tinguin veu i capacitat de decisió a l’hora de resoldre els problemes del districte. Tenim reptes claus com el nou pla d’usos i volem fer-ho mitjançant processos de participació informats i vinculants. Creiem que la intel·ligència col·lectiva és una palanca molt poderosa de transformació social que requereix sempre del govern de veïnes i veïns.

Volem lluitar contra l’exclusió social i política garantint els drets bàsics de la gent migrada, la gent gran, les persones dependents, la infantesa, el jovent, les dones i les persones LGTBI. Volem un districte que situï la cura de la vida en el centre de la política, amb un espai públic recuperat pels veïnes i veïns, més habitatge social i espais culturals i equipaments.

Procés d'avals i formació d'equips

- Formo part de l'equip “En Comú per Ciutat Vella” compost per els/les següents membres. Eva Alfama, Santi Ibarra, Natlia Martínez, Albert Sancho, Llum Ventura, Ferran Caymel (suplent) i Vicente Hernández (suplent)

- He rebut l'aval dels següents espais de Bcomú. Ciutat vella i eix d’urbanisme