Escola pública Barcelona
Més escola pública, més vida

Més escola pública a Barcelona

El nostre model de ciutat es basa en construir, enfortir i ampliar les estructures públiques (com l’educació pública) que ens permeten fer realitat el nostre projecte de vida.

Creiem en l’escola pública a Barcelona i la defensem amb fets perquè, sigui quin sigui el meu punt de partida, la meva ciutat sigui al meu costat perquè jo arribi allà on vull arribar. Ho demostrem amb fets:

Amb més escola pública que mai. A Barcelona està en marxa una revolució educativa perquè totes les famílies de la ciutat tinguin una escola pública prop de casa seva. Hem obert 42 centres educatius públics (més de 8.000 noves places) en només 6 anys! Noves bressol, escoles, instituts i centres de formació professional. Estem especialment orgulloses de la xarxa d’escoles bressol municipal, la més gran de tot l’Estat. I no deixem d’ampliar-la, des de 2015, haurem obert 12 noves escoles bressol, passant de les 8.500 places anteriors a 9.500. Alguns exemples paradigmàtics són l’Escola Bressol Els Gats a Sants-Badal, les casernes de Sant Andreu, la primera Escola Bressol Municipal a la Teixonera i a l’expropiació de solars al Carmel.

Millor escola pública. Des del 2015, hem invertit més de 300 milions d’euros en renovar el mobiliari, fer cuines i menjadors i adaptar les nostres escoles a la crisi climàtica i les onades de calor. Perquè per poder educar i aprendre, es necessita un entorn de qualitat.

Més oportunitats. Una de les cares de les desigualtat és l’abandonament educatiu després de l’ESO, un problema greu al nostre país. Estem construint una escola pública capaç d’adaptar-se i impulsar els interessos i els projectes vitals de cada jove. Hem creat la primera Escola Municipal de Segones Oportunitats de tot l’Estat perquè els joves de 16 a 25 anys que vulguin reprendre els estudis ho puguin fer amb itineraris flexibles i personalitzats. Barcelona tenia una gran manca de places d’FP. Anant més enllà de les competències municipals, estem enriquint la ciutat amb nous centres i noves possibilitats educatives: Institut de l’Esport de Barcelona, Institut d’Estudis Alimentaris, Escola de Jardineria Rubió i Tudurí, nova seu de l’Escola de Mitjans Audiovisuals a Can Batlló…

Malgrat les limitades competències en matèria d’educació que té l’Ajuntament, volem fer créixer les oportunitats de la infància i el jovent. Una d’aquestes vies és l’ampliació de centres públics i l’impuls a models educatius. L’Institut-Escola Antaviana n’és un bon exemple, abans només era escola Primària, avui les seves instal·lacions i la seva plantilla s’han expandit perquè l’alumnat de Secundària de Roquetes formi també part del seu projecte educatiu premiat amb la Medalla d’Honor de la ciutat pel seu valor innovador i integrador.

Ada Colau a l'Escola Pública Antaviana
L’alcaldessa Ada Colau a l’Institut-Escola Antaviana amb el seu director, Francesc Freixanet

Sabies què?

Prometeus és un projecte comunitari que es va iniciar l’any 2016 al barri del Raval per facilitar l’accés a la universitat entre l’alumnat del barri. Una gran diversitat de causes es combinen i obren desigualtats entre el jovent de la nostra ciutat: les causes econòmiques són determinants, però també ho són l’imaginari col·lectiu i les expectativa educatives, allò que l’alumnat sent que s’espera d’ell. Per aquest motiu, la vessant comunitària és clau. Prometeus es basa en la participació directa de la comunitat educativa i de les famílies i la permanència en el projecte de l’alumnat que ja ha acabat els estudis per tal d’acompanyar a nous estudiants.

Avui és un dels programes clau de l’àmbit educatiu a la ciutat. Ja ha acompanyat a 40 joves de la ciutat a estudiar a la universitat i el 95% d’ells ha finalitzat els seus estudis.

Amb la implementació del Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona, el programa s’ha ampliat a altres barris com el Besòs i el Maresme, la Verneda i la Pau i la Zona Nord de Nou Barris (Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona) amb col·laboració de diversos instituts (Institut Barri Besòs, Institut Bernat Metge, Institut Pablo Ruiz Picasso), el Consorci d’Educació de Barcelona, la UPC, la UB, la UAB i la UPF.

Si tu també vols una ciutat que cuidi la salut i el futur dels nostres nens i nenes, participa.

Per llegir tots els articles relacionats, fes click aquí.
Rep al teu Telegram o Whatsapp les últimes notícies de Barcelona En Comú.

També et pot interessar

Subscriu-te a la nostra newsletter

    Rep al teu correu tot el que estem fent als barris de Barcelona. Fent click a "Subscriure's", accepto que Barcelona En Comú utilitzi la informació que proporciono per enviar-me actualitat per correu electrònic. Per saber més, consulta la nostra Política de privacitat.