Dret a l'informació
Dret a l'informació

Breaking News: el dret a la informació

L’Eix de Dret a la Informació és un espai d’activisme de Barcelona En Comú que parteix del principi que la informació és un dret fonamental de la ciutadania

Amb la campanya Breaking News: el dret a la informació volem defensar una regulació estricta dels mitjans públics que impedeixi que estiguin en mans dels governs. Així mateix, donem suport als mitjans independents que no estan sotmesos a la banca i les grans empreses i als mitjans comunitaris, el tercer sector de la informació.

És per això que, en col·laboració amb la cooperativa Quepo, presentem quatre vídeos titulats Breaking News, un retrat de l’estat actual del dret a la informació, segrestat per les elits i en què només es regula la propietat dels mitjans, però no es garanteix el dret a una informació veraç i de qualitat.

En els darrers anys hi hagut una concentració de mitjans en mans de grups i lobbies que han pervertit el sentit inicial dels mitjans (educar/informar/entretenir) per usar-los interessadament i influir en el model social, cultural i polític segons els paradigmes dels propietaris dels mitjans.

La informació té una malaltia sobrevinguda per la manca de llibertat en el seu tractament i per la generació de discursos construïts des de les mitges veritats, falses o versemblants, el que s’anomena fakenews, que són la principal causa de desinformació de la ciutadania en un moment en què hi ha multitud de canals d’informació.

La millor manera per lluitar contra els mals de la informació és la transparència, i els vídeos que hem elaborat són una primera píndola per donar a conèixer a la ciutadania com és avui l’ecosistema comunicatiu.

Així mateix, l’Eix de Dret a la Informació presentem una proposta de llei de bases de la comunicació de Catalunya per corregir, en benefici de la ciutadania, la mercantilització de la informació. Volem dotar-nos d’un nou model comunicacional basat en la llibertat d’informació i en una diversitat d’opinions i de veus que ens permeti afrontar les decisions de forma crítica i fonamentada. Recuperar la informació com un dret inviolable que ningú pot arrabassar a la ciutadania.

1. La informació, el dret segrestat

El dret a la informació és el gran desconegut de la ciutadania. Sentim que tenim accés a moltes informacions, potser massa, però no ens adonem que estan mediatitzades per mitjans que han fet de la informació el seu hostatge. En aquest capítol aprendrem què difícil és ser una PBI (Persona Ben Informada).

2. El poder en mans dels de sempre

Informació i poder sempre han anat units. El control de la informació ha estat bàsic per mantenir el poder des del principi dels temps. Si l’Església s’explicava en els seus murals no era més que per controlar la informació. Avui les coses no són tan diferents: els mitjans segueixen sent una eina per controlar el pensament i la cosmovisió.

3. Internet ens havia de fer lliures…

Internet va néixer amb la idea de crear un espai públic i lliure d’intercanvi d’informació, i així democratitzar el coneixement i afavorir la transparència. Però ha esdevingut un ‘cavall de Troia’ de la nostra intimitat i ens controla per tots costats. Sense adonar-nos-en regalem la nostra intimitat perquè les empreses tecnològiques hi especulin.

4. Titular per sobreviure al circ mediàtic

Tal com s’explica en els capítols anteriors, l’agenda informativa és una i la nostra necessitat d’informació és una altra. Això passa perquè els mitjans es regeixen per unes premisses que tenen poc a veure amb el servei que haurien de donar. Ens volen sotmetre a aquelles informacions que interessen al ‘mercat’. Però hi ha alternatives per capgirar-ho i fer de la informació un be comú i dels mitjans una eina de cohesió social al servei de la ciutadania.

La legislació actual en comunicació, tot i que anomena el dret a la Informació, no el preserva ni el defensa dels atacs que pugui patir per part dels poders. Redueix el dret a la Informació a una declaració d’intencions sense legislar com ha d’estar per sobre dels interessos dels propietaris dels mitjans.

Les nostres propostes per una llei de comunicació de Catalunya

Les nostres propostes per una llei de comunicació volen obrir les portes a un nou model comunicacional i informatiu que se centri en la ciutadania i que defensi, per sobre dels mitjans o canals, el dret de la ciutadania a la informació.

La legislació actual en comunicació, tot i que anomena el dret a la Informació, no el preserva ni el defensa dels atacs que pugui patir per part dels poders. Redueix el dret a la Informació a una declaració d’intencions sense legislar com ha d’estar per sobre dels interessos dels propietaris dels mitjans.

Llegeix la proposta de llei aquí.

Si voleu contactar escriu a: dretinformacio@bcnencomu.cat

Per llegir tots els articles relacionats, fes click aquí.
Rep al teu Telegram o Whatsapp les últimes notícies de Barcelona En Comú.

També et pot interessar

Subscriu-te a la nostra newsletter

    Rep al teu correu tot el que estem fent als barris de Barcelona. Fent click a "Subscriure's", accepto que Barcelona En Comú utilitzi la informació que proporciono per enviar-me actualitat per correu electrònic. Per saber més, consulta la nostra Política de privacitat.