L’Eix de Migracions i Refugi de BComú manifesta el seu «rebuig i indignació» per l’anomenat ‘Pla Endreça’ de l’actual govern municipal

En el seu comunicat denuncia el «plantejament securitari de caràcter populista, de persecució policial i d’opressió dels sectors més vulnerables de la població barcelonina, sense oferir una alternativa d’assistència real»

L’Eix de Migracions i Refugi de BComú manifesta el seu rebuig i indignació per l’anomenat ‘Pla Endreça’. Sota aquest nom, l’actual administració municipal del PSC ha desplegat un conjunt d’iniciatives que, tot i justificar-se oficialment com una política pública transversal per garantir la neteja i la convivència a la ciutat de Barcelona, han assolit un plantejament securitari de caràcter populista, de persecució policial i d’opressió dels sectors més vulnerables de la població barcelonina, sense oferir una alternativa d’assistència real.

Aquest “pla” centrat -segons la informació oficial de la pàgina web de l’Ajuntament- «en el territori, atenent les necessitats de la ciutadania des de la proximitat i prestant atenció a la salut i l’acció social», és en realitat un retorn vergonyós cap a les polítiques repressives. Això es fa evident en mesures com el trasllat de «l’Oficina Municipal de la Convivència a l’Àrea de Seguretat i Prevenció». Un altre senyal contundent del canvi d’enfocament sobre el qual venim a volem alertar, és la mesura d’incorporació de «107 agents més al dia [només aquest estiu] a la policia local […] per garantir la convivència i l’ordre de la ciutat», mesures que van precisament en la direcció contrària a l’acció social i a la convivència.

Aquesta part del “pla”, implica la persecució de la població migrant en situació irregular per la venda ambulant, i marginalitza encara més aquest col·lectiu. La repressió policial no representa cap solució a l’arrel d’un problema que no és altre que la situació d’irregularitat administrativa forçada d’aquests veïns i veïnes que es veuen abocats a aquesta activitat per no poder treballar regularment. Regularitzar aquestes persones, tal i com venim reclamant a l’Estat espanyol des de fa molts anys, a més de desenvolupar polítiques d’economia social i solidària, són les úniques i veritables solucions a la venda ambulant.

D’aquesta manera, el ‘Pla Endreça’ aprofundeix la lògica securitària de l’externalització i militarització de les fronteres com eix central de la política migratòria. En aquest sentit, aquestes mesures signifiquen la intensificació d’un procés d’internalització de les fronteres, dins del territori. Són polítiques que divideixen en comptes de cohesionar, a banda d’anar en el sentit contrari a les polítiques d’acollida desplegades en els darrers anys. Barcelona no s’ho pot permetre si vol realment vetllar per la convivència de totes i tots els seus veïns i veïnes.

L’excel·lència de l’espai públic només s’assolirà amb un procés gradual, on la convivència estigui garantida precisament per tenir en compte la igualtat de drets de tots i totes i la diversitat que és característica de la població de la nostra ciutat. Qualsevol mesura que, com el ‘Pla Endreça’, desposseeixi a part de la població dels seus drets humans més bàsics, aguditzant el patiment que ja representa la Llei d’Estrangeria actual, contribuirà a la divisió de la societat i no a la seva cohesió.

Per llegir tots els articles relacionats, fes click aquí.
Rep al teu Telegram o Whatsapp les últimes notícies de Barcelona En Comú.

També et pot interessar

Subscriu-te a la nostra newsletter

    Rep al teu correu tot el que estem fent als barris de Barcelona. Fent click a "Subscriure's", accepto que Barcelona En Comú utilitzi la informació que proporciono per enviar-me actualitat per correu electrònic. Per saber més, consulta la nostra Política de privacitat.