Informació sobre el 3r mandat per a consellers i conselleres

En breu s'iniciarà el procés d'elecció de consellers i conselleres. Un dels requisits per poder presentar-se és obtenir l'excepcionalitat del 3r mandat en cas de necessitar-lo

En breu s’iniciarà el procés d’elecció de consellers i conselleres pel següent mandat. Us recordem que un dels requisits per poder presentar-se és obtenir l’excepcionalitat del 3r mandat d’aquelles persones que ho requereixin.

Què diu el nostre reglament de codi d’ètica política?

Article 3.5. Limitació de Mandats

1. Els càrrecs públics electes i els de lliure designació que pertanyin a l’estructura política (art.0.2.3.c.) no podran superar el límit de dos mandats en un mateix càrrec; o, en el cas d’eleccions anticipades, el seu equivalent en anys (8 anys) finalitzant sempre el mandat.

2. Qualsevol excepcionalitat haurà de ser aprovada pel Plenari de Barcelona En Comú i/o validar­se en processos oberts d’eleccions primàries o validació d’equips.

Art 0.2.3: Contempla 3 tipus/categories de càrrecs

  • Càrrecs electes: alcalde/alcaldessa, tinents/tes i regidors/es
  • Càrrecs de lliure designació que pertanyin a l’estructura política de l’ajuntament i l’estructura política territorial (comissionats/ades, assessors/res d’Alcaldia, assessors/res d’òrgans de coordinació de govern i similars, caps de gabinet, assessors/res de les tinences, assessors/res de les regidories, consellers/res de districte, assessors/res de districte, assessors/res de les administracions supramunicipals a proposta de BComú: Diputació i AMB)
  • Càrrecs de lliure designació que pertanyin a l’estructura executiva (gerent municipal, gerents/tes territorials, gerents sectorials, secretaris/es generals, directors/res generals) En aquest cas, segons l’Article 0.2.6. del reglament de codi ètic, no estan subjectes a la limitació de mandats; tot i que sí a la resta de consideracions del codi ètic.

Aquí pots consultar el reglament complet

Què ha resolt el Comitè de control estatutari i codi d’ètica política, en referència a la incorporació d’alguna persona durant algun dels dos mandats?

Els casos de les persones que es van incorporar abans de mig mandat sí que es requerirà la sol·licitud d’excepcionalitat.

Per tant:

Les conselleres i consellers son càrrecs de lliure designació que pertanyen a l’estructura política de l’Ajuntament, així com comissionats/des, assessors, etc. Per tant, hauran de sol·licitar l’excepcionalitat per a un tercer mandat aquelles persones que vulguin presentar-se a les primàries de consellers/es i hagin estat més d’1 mandat i mig (és a dir, més de 72 mesos) en aquestes categories. Això inclou persones que hagin compaginat més d’un tipus de càrrec, per exemple, assessora i consellera.

La forma d’obtenir aquesta excepcionalitat és en votació individual per part del plenari de Barcelona en comú, podent ser de forma digital o en urna. En aquest cas concret, la votació es farà a través de la plataforma de participació digital entre els dies 14 i 15 de juny (ambdós inclosos).

Aquelles persones que vulguin optar a les primàries de consellers/es i requeriu del tercer mandat, ho heu de comunicar a organitzacio@bcnencomu.cat abans del dia 13 de juny (últim dia 12 de juny, a les 23:59h) per poder iniciar les votacions el dia 14. En aquesta comunicació, heu d’adjuntar una fotografia i una breu motivació (sense superar els 300 caràcters).

En cas de dubte de si requeriu o no el tercer mandat, podeu consultar també a organització@bcnencomu.cat abans del dia 12 de juny.

En cas de no manifestar aquesta voluntat d’obtenció del 3r mandat, s’entendrà com a refusada l’opció i no podran ser sotmeses a votació del cens d’activistes i, per tant, optar a ser candidat/a en les primàries de consellers i conselleres.

Per llegir tots els articles relacionats, fes click aquí.
Rep al teu Telegram o Whatsapp les últimes notícies de Barcelona En Comú.

També et pot interessar

Subscriu-te a la nostra newsletter

    Rep al teu correu tot el que estem fent als barris de Barcelona. Fent click a "Subscriure's", accepto que Barcelona En Comú utilitzi la informació que proporciono per enviar-me actualitat per correu electrònic. Per saber més, consulta la nostra Política de privacitat.