Actes online

PROPERS ACTES

Les polítiques trans estan profundament relacionades amb un model econòmic, social i cultural determinat, per això cal pensar-les polítiques des d’una mirada feminista i en relació a altres polítiques socials: laborals, d’accés a la salut, a l’habitatge, migratòries, culturals, educatives, etc. Com intereccionen les polítiques trans amb les polítiques d’igualtat? Quina utopia imaginem quan pensem en el futur d’aquestes polítiques? Qui hauria de ser l'horitzó d’unes polítiques trans transformadores? Com desenvolupem una política trans feminista?

En parlarem el proper divendres, 23 d’octubre a les 18.30h amb Lucas Platero, Professor de psicologia social i activista trans; Marina E. Sáenz, Catedràtica de Dret, activista LGBTIQ i feminista; i Laura Pérez, Tinenta d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona. L'acte estarà moderat per Mar Garcia, editora i diputada d’En Comú Podem.

Inscriu-t’hi aquí

 

RECUPERA ACTES PASSATS

Debats municipalistes. COnstruint una normalitat millor: alimentació sostenible i desigualtat

La pandèmia de la Covid-19 és una crisi sanitària, però també una crisi econòmica que ha provocat un augment de la pobresa i la manca d'accés al menjar a milions de persones. Què estan fent les ciutats per garantir un sustent a la gent més vulnerable? En vam parlar el passat 15 d'octubre en aquest debat online organitzat juntament amb representants de partits municipalistes de França i Itàlia, que ens explicaran les seves respectives experiències. Hi van participar Oriol Estela Barnet (Barcelona en Comú), Laëtitia Reydet (Grenoble en Commun), Emily Marion Clancy (Coalizione Civica per Bologna) i Marta Nalin (Coalizione Civica per Padova). L'acte va estar moderat per Yusef Quadura Izquierdo.

 

Prou fums! La mobilitat que necessitem per protegir la nostra salut i fer front a l'emergència climàtica

Quines polítiques s’estan desenvolupant en altres ciutats? Quins exemples es poden traslladar a Barcelona? El passat 16 de setembre en vam parlar amb especialistes en mobilitat i urbanisme que ens il·lustraran amb exemples de ciutats que experimenten en aquests moments canvis substancials en la seva mobilitat, i coneixerem de primera mà les polítiques presents i futures en l’àmbit metropolità i de Barcelona per conèixer els reptes i amenaces als quals s’enfronta la ciutat. Hi van participar Jean-Louis Missika, ex-adjunt a l’alcaldia de Paris, responsable de l’àrea d’urbanisme, economia i arquitectura; Álvaro Fernández Heredia, especialista en mobilitat i actualment gerent de AUVASA (Autobuses Urbanos de Valladolid) i Janet Sanz, segona Tinenta d’alcaldia i Regidora d’Ecologia, urbanisme, infraestructures i mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona. Presentarà l’acte Silvia Casorrán, especialista en mobilitat i coordinadora de la Red de Ciudades por la bicicleta.

Youtube   iVoox   Spotify   Apple Podcasts

Municipalismo verde en Francia, una ola de esperanza

Las candidaturas ecologistas y ciudadanas han sido las grandes triunfadoras en las elecciones francesas, donde han ganado en algunas de las ciudades más importantes del país, como Grenoble, Poitiers o París, donde Anne Hidalgo ha vuelto a ganar defendiendo una ciudad verde. El municipalismo ha sido una bandera que estas candidaturas han defendido, y jugará un papel fundamental en la transformación de las ciudades francesas los próximos años. Se abre un horizonte de esperanza que analizaremos con algunos de sus protagonistas. Participaron: Poitiers Collectif, L’Alternative Perpignan, L’Archipel Citoyen de Toulouse y Grenoble en Commun. También Vladimir Ugarte (Commonspolis) y Pedro Santisteve (Zaragoza en Común).

Youtube   iVoox   Spotify   Apple Podcasts

Polítiques industrials actives en temps d’emergència climàtica

Les ciutats són els centres industrials per excel·lència, i les empreses que s’hi instal·len generen un important actiu econòmic, gràcies no només a les fàbriques, sinó també a totes les empreses que col·laboren amb elles. Però què passa quan una gran empresa marxa? Com es pot fer front a la deslocalització? Quina política industrial tenen els governs i com ha de ser aquesta davant l’emergència climàtica? En vam parler amb Antoni Soy (ex-secretari d’Indústria i Empresa de la Generalitat), Roy William Cobby (analista i doctorand al King's College de Londres), Irene Ortiz (Coordinadora d’Acció Jove - Joves CCOO) i Laura Campos (Alcaldessa de Montcada) en un acte moderat per l’acte la periodista Paula Serra.

Youtube   iVoox   Spotify   Apple Podcasts

És racista l'esquerra?

El context actual, en el qual han sorgit manifestacions antiracistes arreu del món arran de la mort de George Floyd, ens fa reflexionar sobre el racisme a casa nostra. Hi ha racisme dins de les formacions polítiques d'esquerra? En què es diferencia el racisme de la dreta del de l'esquerra? N'hem parlat amb Moha Gerehou, periodista, activista contra el racisme; i Jessica González Herrera, politòloga especialitzada en perspectiva intercultural crítica i consellera de districte a Ciutat Vella, en un acte moderat per Massiel Coves, activista de Barcelona En Comú.

Youtube   iVoox   Spotify   Apple Podcasts

Una mirada LGTBI a la pandemia. Aprendizajes y estrategias ante la desigualdad y el estigma

A propòsit d'un Dia de l'Orgull d'allò més excepcional, hem volgut visibilitzar les situacions de desigualtat i estigmatització que pateixen els moviments LGTBI arran de la pandèmia i les seves conseqüències socials i econòmiques. Però no tot és dolent, també hem volgut reflexionar sobre respostes institucionals i comunitàries que permetin generar polítiques transformadores que posin al centre el dret a una vida digna per a tothom.

Amb Joan Tallada, Giovanna Rincón i David Jiménez.

Youtube   iVoox   Spotify   Apple Podcasts

Masculinitats en quarantena. Lliçons de la pandèmia per transformar els rols de gènere

Què significa ser home avui? Com s’ha parlat de masculinitat durant la pandèmia i quina imatge d’home s’ha criticat i elogiat? En aquest debat online organitzat per l’Eix de feminismes i LGTBI Gemma Torres, Josetxu Riviere i Miquel Missé van reflexionar sobre les formes de masculinitat d’avui a propòsit del llibre La virilitat d’Espanya a l’Àfrica de Gemma Torres.

Youtube   iVoox   Spotify   Apple Podcasts

Debates feministas sobre la sexualidad. De la tensión histórica a las políticas actuales

Un debat organitzat per l'Eix de Feminismes i LGTBI de Barcelona en Comú per qüestionar algunes de les idees instal·lades en el feminisme més hegemònic i pensar la sexualitat en clau de plaer i no de perill, lliure i feminista. Ens van acompanyar Clara Serra, filòsofa, escriptora i activista; Cristina Garaizabal, activista feminista i psicòloga; i Miriam Solá, investigadora i activista feminista, membre de l’Eix de feminismes i LGTBI de Barcelona en Comú.

Youtube   iVoox   Spotify   Apple Podcasts

Renta social municipal, ¿es posible?

Ni la legislació ni la fiscalitat municipal estan preparades per a una renda bàsica. Per a que sigui realitat, cal que els ajuntaments disposin de les competències i els recursos per poder-les gestionar i garantir així el dret a una vida digna. L'Ingrés Mínim Vital és un primer pas, però no cobreix a tota la població que sí estaria coberta amb una renda bàsica. D'això vam parlar en aquest debat organitzat conjuntamtn amb diversos companys de la xarxa municipalista.

Youtube   iVoox   Spotify   Apple Podcasts

Regularització: la lluita pels drets de les persones migrades en temps del Covid 19

La pandèmia de la COVID-19 està tenint un fort impacte econòmic i social en les persones migrades i refugiades, que veuen com amb el context actual la seva situació de vulnerabilitat i la vulneració dels seus drets s'agreugen. Davant aquesta situació, centenars de col·lectius han liderat iniciatives de suport mutu i campanyes de reivindicació de drets com #RegularizaciónYa, #PadróSónDrets o #LosCIEsNoSeAbren. El dimarts 26 de maig en vam parlar amb Marc Serra, Regidor de drets de ciutadania i participació de l’Ajuntament de Barcelona; Carmen Juares, Coordinadora de l’Associació Mujeres Migrantes Diversas; i Yeison García, Politòleg i activista antiracista, en un acte moderat per Júlia Trias, membre de l’eix refugi de Barcelona en Comú.

Youtube   iVoox   Apple Podcasts  Spotify

Sexualidad en tiempos de coronavirus

La sexualitat i les relacions afectives també s'han vist afectades, i molt, per la declaració de l'estat d'alarma. Com es viuen en un moment en què el distanciament físic és una obligació? En vam parlar en aquest debat sobre sexualitat en temps de coronavirus amb Elena Urko Post/Op, activista postporno i especialista en sexualitats dissidents, i Roma de las Heras, activista bollo feminista i sexòloga. Moderat por Eva Abril, activista queer i portaveu de Barcelona en Comú.

Youtube   iVoox   Apple Podcasts  Spotify

Seguridad, derechos y control en tiempos de pandemia

La meitat de la població mundial es troba confinat a casa degut al coronavirus. Els governs han tancat fronteres, s'implementen mecanismes de control de la població, es creen aplicacions per al seguiment de les dades de salut... Com afecta això a la nostra llibertat? En vam parlar amb Hibai Arbide, advocat i periodista a la productora social Muzungu; Lucía Morale, membre de l'Eix de seguretat de Barcelona en Comú; Oleguer Sagarra, ex investigador i Co-CEO de Dribia; i Gala Pin, ex regidora de Ciutat Vella.

Youtube   iVoox   Apple Podcasts  Spotify

Renda bàsica: una mesura urgent

La renda bàsica és una eina que permet fer front a les desigualtats. No és una mesura per fer front a crisis com la del coronavirus, sinó un proposta per a garantir una vda digna a milers de persones que necessiten un ingrés mínim per a subsistir. Ho van explicar Daniel Raventós, doctor en Ciències Econòmiques i fundador de la Xarxa per la Renda Bàsica i Laia Ortiz, ex Tinenta d’Alcaldia de Drets Socials a l'Ajuntament de Barcelona, en un debat moderat per Tània Corrons, economista i membre de l’Executiva de BComú.

Youtube   iVoox   Apple Podcasts  Spotify